пʼятниця, 28 серпня 2015 20:20

У Вінниці речі радянської епохи віддавали задарма
4

Фото: Тетяна САРАХАН

Біля вінницького кінотеатру "Росія" почався вільний обмін речами рядянської епохи. Проект ініціювали в рамках художньої культурно-мистецької резиденції "Над Богом" . Вони приймають книги, посуд, одяг, техніку, прикраси, які виготовляли в Радянському Союзі.

"Це пов'язано з реалізацією декомунізаційних законів та переосмисленням історичного минулого. Тут зібралися активні молоді люди, митці, інтелектуали. До нас приходять звичайні перехожі. Вінниця унікальна тим, що люди несуть купу книг. Лише в перший день принесли три радянські енциклопедії від "А" до "Я", які розповідають, хто такий Ленін, Сталін, Карл Макс, що таке комуністичний суботник" - розповідає художниця Уляна Биченкова.

Те, що люди привозять з домівок неформально архівується. Називають його своєрідним краєзнавчим музеєм. Люди віддають все не потрібне, яке шкода було викинути на смітник.

"Кожна річ з радянського побуту цікава. Пенсіонери позбулися від листівки "Слава радянській армії". Подружжя принесли дитячі іграшки ще тих років. Люди дивуються, що можна будь-яку річ взяти на обмін безкоштовно. Але ми пішли шляхом бартеру. , - говорить художниця Марія Семененко. - Художники дуже люблять барахолку і всі мріяли попасти на неї у Вінницю. Але з цим тут проблема. Місцева влада забороняє стихійну торгівлю".

Вінничани приносять речі вдень і вночі. Залишають у накритих дерев'яних конструкціях на випадок дощу. В будь-який час без нагляду можна обміняти вподобані предмети вжитку.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці речі радянської епохи віддавали задарма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі