середа, 11 грудня 2013 08:00

У Тернополі відкрили виставку вільних людей
6

Фото: Фото: Любомир Кіт

Арт-проект "Присутність" презентувала у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї незалежна арт-група "Сновиди". На виставку зібрали понад 200 картин, написаних півсотнею художників. Автори цих робіт різні за стилями, освітою, віком та рівнем професійності. Щоб умістити усі полотна, їх довелося розміщувати дуже близько, ледь не впритул одне до одного.

Відкрив програму директор академічного драматичного театру імені Тараса Шевченка Борис Репка. Він заспівав гімн.

А далі уся акція відбувалася під композиції на барабанах. Їх виконували учасники східного центру "Дарума". Крім того, участь в мистецькій імпрезі взяло близько 20 поетів та музикантів. Вони читали вірші та виконували пісні.

"Багато хто з учасників не зміг прийти, бо поїхав на Євромайдан до Києва. Було лише кілька хлопців, а переважно залишилися жінки і діти", - розповіла співкоординатор проекту Олеся Гудима. – "Це акція творчих людей проти свавілля центральної виконавчої влади. Людей об'єднує не ненависть, а любов і єдність. Художник має вільно творити у просторі. А коли держава не вільна, митець цього не може робити".

На виставку прийшло понад 500 відвідувачів.

"Такого у нашому місті ще не було, щоб стільки людей прийшли одночасно на виставку. Це створює атмосферу великого свята. Ніби 100 разів відзначила свій день народження", - усміхнулася художниця.

За її словами, арт-група "Сновиди" існує недавно і об'єднує вільних людей.

"Нашій групі три роки. До неї входять учні, вчителі, студенти, професійні художники і аматори. За професіями це зовсім різні люди. Є серед нас і чемпіон світу з бодібілдингу, і льотчик, і дизайнер, і археолог. Всіх об'єднує любов до мистецтва. Це не спілка, а добровільна організація. Тобто, всі учасники – вільні і можуть у будь-який момент покинути групу. Але поки що ще ніхто не виходив, навпаки, приєднуються до нас. Пора задумуватися уже про створення громадської організації, мати рахунок у банку. Свої виставки ми організовуємо власним коштом. Орендувати приміщення, замовляти музику – усе це коштує грошей", - наголосила вона.

Олеся Гудима пояснила і назву проекту.

"У нас є гасло: "Сновиди – це майстри ілюзії". Щоб творити, треба ніби вийти із себе, увійти в стан ілюзії, а лише потім повернутися назад. Кожен художник розуміє присутність по-своєму, кожен має свій вимір. Що вдаліша ілюзія -- то більший інтерес вона викликає. А це свідчить про рівень майстерності автора. Картини різні. Кожен автор приносив 3-4 роботи. Є і абстракції, і класика, і постмодернізм, і модерн, і графіка. Є слабші та сильніші технічно. Але ми відбирали їх не стільки за технікою виконання, як за настроєм, який несе картина. Бо пропагувати насилля – такого на картинах не може бути, лише позитив. Лише світлі, позитивні полотна".

Учасники виставки під час презентації гуртом намалювали великий синьо-жовтний стяг. Цю картину розміром 90 на 90 см подарували директору музею Степану Костюку. А співак Андрій Підлужний із гурту "Нічлава", який закривав програму піснею "Вставай, сонце", отримав у подарунок власний портрет.

Варто зазначити, що виставка триватиме до 21 грудня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі відкрили виставку вільних людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі