понеділок, 30 березня 2015 11:59

У Швеції помер лауреат Нобелівської премії з літератури

У Швеції помер лауреат Нобелівської премії з літератури
Фото: euromag.ru

У Швеції 26 березня на 84 році життя помер поет Томас Транстремер - найбільший шведський поет XX століття, лауреат Нобелівської премії з літератури за 2011 рік, пише видання Svenska Dagbladet SvD - Kultur.

Поет помер після нетривалої хвороби. На початку 1990-х Транстремер пережив обширний інсульт, після якого був прикутий до інвалідного візка.

Транстремер був удостоєний Нобелівської премії за те, що, за заявою Нобелівського комітету, "за допомогою своїх насичених, трансцендентних образів надав читачам свіжий погляд на навколишню реальність". Поет також ставав лауреатом Літературної премії Шведської академії і Літературної премії Північної Ради.

Поет народився в Стокгольмі в 1931 році. Його перша збірка поезії "17 віршів" був виданий у 1954 році, а в 1956 році Транстремер закінчив факультет психології Стокгольмського університету, після чого чотири роки працював у центрі для малолітніх злочинців.

Всього Транстремер опублікував 15 збірок поезії, які були перекладені на 60 мов. Остання книга віршів шведа була видана в 2004 році під назвою "Велика загадка".

Зараз ви читаєте новину «У Швеції помер лауреат Нобелівської премії з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі