Ексклюзиви
понеділок, 10 лютого 2014 16:05

У Шотландії знайшли прототип літературного доктора Ватсона

У Шотландії знайшли прототип літературного доктора Ватсона
Віталій Соломін в ролі доктора Ватсона

У Шотландії знайшовся можливий прототип доктора Ватсона з оповідань про Шерлока Холмса. Ним виявився остеопат з Данді, якого звали Вільямом Смітом.

Відомості, що Сміт міг стати прототипом Ватсона, були виявлені шотландськими остеопатами у вирізці зі старої газети, опублікованій в 1938 році. В ній був лист Катберта Сміта, сина лікаря, який і розкрив зв'язок між його батьком і персонажем Конан-Дойля. Як писав Сміт-молодший, його батько вчився разом з письменником в Единбурзькому університеті у Джозефа Белла. Белл вважається прототипом Шерлока Холмса. Після закінчення навчального закладу всі троє підтримували зв'язок. Сміт листувався з Беллом і Конан-Дойлем. Він продовжував обмінюватися листами з письменником і після того, як виїхав у США. Зокрема, вони листувалися про вбивство, у розслідуванні якого брав участь Сміт.

Як писав син лікаря у своїй статті він сам, будучи дитиною, бачив Белла і Конан-Дойля, коли батько взяв його з собою на зустріч з ними. Сміт-молодший також вказав, що ця дружба тривала досить довго. На це, зокрема, вказує лист Конан-Дойля до Сміта-старшому 1907 року, яке починалося з фрази "Мій дорогий Білл".

Шотландський остеопат Тім Бейкер, який виявив лист Катберта Сміта, розкрив і інші подробиці біографії можливого прототипу Ватсона. За його словами, Сміт був одним з перших остеопатів Шотландії і практикував в Данді в 80-х роках XIX століття. Потім він поїхав в Америку, однак там його медична кар'єра не склалася, тому він був змушений працювати мандрівним торговцем медичним інвентарем. Пізніше він викладав в американській школі остеопатії, а в 1910 році повернувся в Данді, де займався практикою ще два роки, поки не помер від пневмонії.

Вільям Сміт є не першим лікарем, якого вважають прототипом доктора Ватсона. Раніше в числі тих, ким міг надихатися Конан-Дойль, називалися Джон Ватсон, лікар з Саутсі, який служив у Маньчжурії, і військовий хірург Олександр Френсіс-Престон.

Зараз ви читаєте новину «У Шотландії знайшли прототип літературного доктора Ватсона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі