четвер, 24 квітня 2014 17:17

У Росії заборонили мат у мистецтві

У Росії заборонили мат у мистецтві
Кадр з фільму "Собаче серце"

Держдума прийняла в остаточному читанні законопроект, який забороняє використовувати нецензурну лексику в теле- і радіоефірі, в театральних виставах, концертах і фільмах, що йдуть в кінотеатрах. Книги та диски з вмістом мату мають продаватися в упаковці з написом "містить нецензурну лайку". 

У разі схвалення документа Радою Федерації і президентом Росії новий закон почне діяти вже з 1 липня 2014 року. За порушення правил передбачені штрафи. Громадянам за використання мату доведеться заплатити від 2 до 2,5 тисячі рублів, посадових осіб - від 4 до 5 тисяч рублів, а юридичним особам - від 40 до 50 тисяч рублів. Штрафи за повторне порушення будуть ще вище.

Більш того, законопроектом забороняється видавати прокатне посвідчення фільмам, де присутня нецензурна лексика. За показ кінопродукції без такого дозволу передбачено штрафи до 100 тисяч рублів. Повторне порушення може обійтися в 200 тисяч рублів.

"У країні, де всі розмовляють матом, забороняти таку лексику в кіно або на сцені - верх лицемірства і святенництва. З цією реальністю і так незрозуміло, що робити. А мат взагалі найяскравіший засіб вираження, принаймні під час емоційних проявів", - повідомив "Газете.ру" кінорежисер Андрій Стемпковський.

У складному становищі опинилися й театри: неясно, яким чином повинні бути змінені режисерські та акторські рішення в постановках, випущених до прийняття закону. Наприклад, в репертуарі театру "Практика" йде постановка "Життя вдалося" за п'єсою Павла Пряжко, в якому мат є найважливішим художнім прийомом. 

Зараз ви читаєте новину «У Росії заборонили мат у мистецтві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі