пʼятниця, 11 січня 2013 11:14

У новому фільмі Том Круз сам собі пере білизну
5

Фото: Фото: B&H

З сьогоднішнього дня в український прокат вийшов фільм про одинака з загостреним відчуттям справедливості - "Джек Річер".

Фільм був поставлений по книзі британця Лі Чайлда "Один постріл". Екранізація бестселера обійшлася її творцям в 60 мільйонів доларів. Лі Чайлд видав сімнадцять романів про пригоди детектива Джека Річера.

"З'являється Річер, який розбереться в ситуації і покарає винуватих. І зробить це спокійно, без метушні. У книжках є багато безкомпромісної жорстокості. Я думаю, що потай ми усі цього хочемо. Ми хочемо бачити, як речі стають на свої місця і ми хочемо бачити, що поганців покарано", - говорить Чайлд про свого героя. Фільм без метушні.

Перший кадр: Снайпер кладе до кишені кулі, заводить мотор білого фургону, припарковується. Оглядає через гвинтівку інший берег. Набережною біжить няня з семирічною дівчинкою, чоловік поклав на лавці букет троянд, жінка в сірому діловому костюмі несе під рукою купу договорів. П'ять пострілів - снайпер вбиває п'ятьох випадкових людей.

Три герої: Джек Річер - Том Круз. Колишній військовий слідчий, який немає кредитних карток, профайлу в соцмережах, електронної пошти чи будинку за містом. Він постійно в дорозі. Має один комплект одягу. І коли білява адвокатеса просить його накинути сорочку (Річер уважно її слухає напів оголений), то Джек киває на щойно випрану ним сами кофтину:  "А я більше нічого не маю". Хелен Родін (Розамунд Пайк) - адвокат, дочка прокурора. Береться захищати снайпера, який холоднокровно вбив п'ятьох випадкових людей. Єдине, що він каже прокуророві - "Знайдіть Джека Річера". Так може то не він стріляв?

І звісно Головний Злодій, за класикою жанру всіх детективних історій, - Зек з відкушеними власноруч пальцями із Сибіру, якого зіграв Вернер Герцог. Через те, що у фільмі взагалі не розказують історію цього персонажа - він видається зайвим і безапеляційно гине в кінці.

Місце зйомок: знімався в околицях Піттсбурга (штат Пенсільванія, США).

Жанр фільму: "Джек Річер" - класичний американський детективний бойовик 70-х років. Саме тому тут є майже десятихвилинні гонки вулицями Піттсбурга (за кермом Chevelle 1970-го року сидів Том Круз, без каскадерів)- відчуваєш себе як в затягнутій нуднуватій комп'ютерній грі. І саме тому від початку глядач знає хто справжній злодій, поліція бере не того і одинак-детектив "розкручує" злочин.

Діалог: Річер не сумнівається, не задає питань і не веде філософських бесід. Він наказує, говорить ствердно і цілком впевнений у своїх словах.

Річер каже старому вояці-морпіху:

- Їх двоє на дорозі. Будуть стріляти. Ти можеш їх зняти?

- На фотоапарат чи що?

Річер вивертає пальці молодому хлопцеві. Щойно той намагався довбонути його по голові:

- Хто я?

- Я тебе ніколи не бачив, я вже тебе забув, - скиглить юнак зі сльозами від болю.

- Я візьму твою машину.

- Бери і користуйся скільки хочеш.

Абзац: персонаж Тома Круза, навколо якого власне і крутиться увесь фільм - герой неговіркий, принциповий. От і детективний бойовик вийшов таким самим - не говірким і без інтриги. Глядач від самого початку знає хто справжній снайпер.

Зараз ви читаєте новину «У новому фільмі Том Круз сам собі пере білизну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі