пʼятниця, 15 лютого 2013 21:06

У Національній опері показали найдорожчий балет

У Національній опері показали найдорожчий балет
Сюжет вистави розповідає про нещасливе кохання індійської танцівниці та хороброго воїна. Фото: ukrcenter.com

14-го і 15-го лютого у Національній опері відбулася прем'єра балету "Баядерка" у постановці американської балерини російського походження Наталії Макарової.

Сюжет вистави розповідає про нещасливе кохання індійської танцівниці та хороброго воїна.

72-річна Макарова приїхала до Києва, щоб попрацювати з українською трупою напередодні прем'єри.

"Зустріла дуже хороших танцівників, - розповіла балетмейстер. - Вони вдумливо працювали з матеріалом. Правда траплялися артисти, які не повинні бути у професійному театрі. Це трохи вплинуло на якість вистави".

1970-го прима Маріїнського театру Наталія Макарова попросила політичного притулку у Великобританії. З того часу працювала для найбільший англійських та американських театрів. 1980-го зробила власну редакцію відомого балету "Баядерка". 1876-го року його вперше поставив російсько-французький балетмейстер Маріус Петіпа для петербурзького Большого театру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Солісти Національної опери завоювали нагороди міжнародного конкурсу балету

"Баядерка" входить у ряд балетів, які будуть існувати, поки існуватиме балетне мистецтво, - каже директор театру Петро Чуприна. - Багато-хто звинувачує його в архаїці, як самої теми, так і постановки. Але завдяки майстрам, яких ми залучили, ніхто не скаже, що вистава нецікава. "Баядерка" Наталії Макарової йде у найбільших театрах світу".

Попередню постановку балету в Оперному театрі здійснили 1986-го. З того часу вистава була в його репертуарі. Нову постановку називають найдорожчим балетом в історії Національної опери - вклали майже півтора мільйони гривень.

"Не дивно, що вистава така дорога, - каже полтавчанка Олена. Прізвища не називає. Прийшла на прем'єру 14-го лютого. До столиці приїхала у справах. - Балет заворожує костюмами і феєричністю. Таке враження, що увесь зал зливається в творчому екстазі з виставою. Перебувати у перлині архітектури і дивитися перлину балетного мистецтва - це казка. У нас у Полтаві теж хороший театр, але там переважно гастролюють російські трупи. Приїжджають тричі на рік".

Головну роль воїна Солора під час прем'єри виконав керівник балетної трупи театру Денис Матвієнко. У "Баядерці" Макарової він виступав у театрах "Ла Скала", "Метрополітен-опера", також виходив на фінські та польські сцени.

Найближчим часом виставу знову покажуть 12 березня.

Зараз ви читаєте новину «У Національній опері показали найдорожчий балет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі