пʼятниця, 24 липня 2015 22:09

У музеї архітектури і побуту Пирогово житимуть екопоселенці

У музеї архітектури і побуту Пирогово житимуть екопоселенці
Юрій Бойко. фото: Gazeta.ua

У музеї архітектури і побуту Пирогово житимуть екопоселенці. Про це повідомив директор музею Юрій Бойко. Він уже півроку очолює музей і збирається надати території для будівництва еко-житла людям, які зможуть жити в музеї у теплу пору року. Це, за словами директора, дасть змогу "оживити" музей і зацікавити більше відвідувачів.

"Ці люди відійшли від міського життя, - зазначив директор. - Глинобитні хати ставлять, дітей народжують, свіже парне молоко п'ють. Ми їх хочемо зібрати до купи в себе. Дасть Бог, хочу створити на наступний рік перше екопоселення. У нас є території, які відкриті для того, щоб творити еконпоселення під теплий сезон. Це не мають бути складні архітектурні будівлі.

Екопоселенці можуть займатися ремеслами, проводити майстер-класи. Також відвідувачі матимуть змогу допомагати поселенцям у господарстві — взяти участь у толоці, помастити хату, покрити стріху.

"У нас сьогодні будній день. Дві кузні і один гончар у музеї працюють. Я чую неодноразово, люди питають: "А де у вас можна знайти будівлю, в якій щось реально робиться?" Бо експозиція — це експозиція. Якщо ти можеш своєю рукою доторкнуться до різця і глини в гончара, чи почути кобзаря чи лірника, оце вже те, що збагачує не просто візуально. Хочу оживити музей і наповнити його людським диханням і роботою людських рук — жати солому для крівлі самим, а не наймати десь чи закуповувати. Зараз майстер маже хату. А колись же кожна господиня собі і вибілить, і помаже призьбу. Хочеться, щоб відвідувачі заставали людей саме за такою роботою."

Повне інтерв'ю з Юрієм Бойком читайте в найближчих номерах журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «У музеї архітектури і побуту Пирогово житимуть екопоселенці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі