Ексклюзиви
понеділок, 17 грудня 2012 13:42

У Музеї Гончара валяють янголів і печуть медівники
23

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

У Національному центрі народної культури "Музей Івана Гончара" з 15 по 19 грудня триває дитячий фольклорний фестиваль "Орелі" та ярмарок народного мистецтва до дня Святого Миколая.

"Лялька повинна бути тільки з тканини", - пояснює мама, тримаючи за руку маленьку донечку. Та розглядає ляльки-мотанки, які продають народні майстрині. - "Пластикові лялечки роблять усі в Китаї, ти їх потім поламаєш і викинеш. Та й пахнуть вони недобре. А ось у цій з полотна всередині лікувальна травичка. Візьмеш собі до сну, і спатимеш добре. Коли травичка вивітриться, ми нову зберемо і в лялечку зашиємо".

Дівчинка у заплетених червоних кісничках, вишитій трояндами сорочці і в розшитому синім коричневому кептарику тягнеться до ляльки, на якый вишиті очі і губи. Поруч - переважно ляльки-обереги з хрестиком на обличчі. Є навіть ляльки-брошки завдовжки 3 сантиметри. До глиняних свищиків діти тягнуться менше.

Протягом п'яти днів у музеї виготовлятимуть ляльок та ангелів діти можуть і самі. Тут проводять майстер-класи також із випічки пирогів і медівників.

Гречані книші з грибами й капустою навчали випікати Олена Попова і Валентина Мащенко з Богуславщини. Біля столу, де жінки чаклують з тістом, збираються і дівчатка,і хлопчики.

Співробітниці музею пояснюють, що вчити тактильним навичкам, роботі руками, дітей потрібно змалечку. З 3 років потяг у малечі щось майструвати власноруч найбільший. Тому йому варто дати розвинутися.

У суботу 15 грудня присутнім продемонстрували моделі старовинного народного одягу, у неділю вечір з дітьми провів гурт "ДримбаДаДзига". Солістка гурту Ольга Троян після виступу на сцені годину вчила малюків валяти янголів з вовни.

У понеділок розповідатиме казки на соломі Сашко Лірник. У вівторок з маленькими відвідувачами спілкуватиметься гурт "ТаРуТа", у середу, на Миколаю, на дітей чекають казки і подарунки від поетів і письменників.

Зараз ви читаєте новину «У Музеї Гончара валяють янголів і печуть медівники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі