понеділок, 24 вересня 2012 14:55

У Львові показали одну з найстаріших православних ікон України
9

Богородиця Одигітрія з Дорогобужа – найстаріша після Холмської Божої Матері українська православна ікона 13 століття
Фото: Фото: Ольга Швед

У Львівському Палаці мистецтв відкрили експозицію відреставрованої ікони Богородиця-Одигітрія з села Дорогобуж. Ікона датована 13 століттям, її створив невідомий художник. Богородиця Одигітрія з Дорогобужа – найстаріша після Холмської Божої Матері українська православна ікона 13 століття.

Її кілька разів перемальовували. Ікону виявив в 60-их роках минулого століття український мистецтвознавець Павло Жолтовський у напівзруйнованій церкві Успіння Пресвятої Богородиці в селі Дорогобуж на Рівненщині. Ікону забрали до музею. Наприкінці 80-их років Богородицю перевезли до Львова. Фахівці Львівського філіалу Національного науково-дослідного реставраційного центру України шість років займалися процесом реставрації.

"Це одна з найдавніших українських ікон, це шедевр українського іконопису 13 століття. Вперше ікона побувала у Львові у 1992 році, це було відразу після її реставрації. І через 20 років вона знову тут. Після виставки іконі проведуть додаткові консерваційні роботи, далі вона знову поїде в Рівненський обласний краєзнавчий музей", - каже Мирослав Откович, Народний художник України, директор Львівського філіалу реставраційного центру.

На виставці також були представлені фрагменти ікони в процесі її реставрації.

Зараз ви читаєте новину «У Львові показали одну з найстаріших православних ікон України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі