вівторок, 20 серпня 2013 11:08

У Львові показали невідомі фотографії із Ігорем Білозором
13

Фото: Фото: Ольга Швед

19 серпня, у львівській мистецькій галереї Василя Пилип'юка на вул. Стецька, 3а відкрили фотовиставку світлин життя та творчості Ігоря Білозіра. Усі світлини було зроблено фотографом та другом композитора Володимиром Дубасом.

"Фотографії робив ще 17 років тому, коли познайомився із Ігорем. На світлинах - різні моменти з його життя, багато фото там, де він із дружиною Оксаною і сином. Фотографував і Ігоря за столом, і з шанувальниками, на гастролях, концертах. Ці роботи зроблені в найкращий період ансамблю "Ватра". Частину робіт вже показували у 2005 році, але зараз до виставки додав ще багато нових та цікавих світлин", - каже фотограф Володимир Дубас.

На експозиції представлено близько 60 кольорових та чорно-білих фотографій. На відкриття виставки та пам'ятника на Личаківському цвинтарі приїхала колишня дружина Білозора Оксана Білозір з сином Андрієм та його сім'єю.

"В нас є багато композиторів, від Володимира Івасюка до різних інших композиторів, які прославляли Україну на цілий світ та вийшли з Галичини. Ігор Білозір є унікальним, тому, що він писав пісні про українську сім'ю, українську пісню, українську світлицю, про маму, тата і сина. Він з нами творив духовну спільноту української родини. Пам'ятник Ігорю має назву "Ангел". Всі ми знаємо, що людина помирає двічі: перший раз, коли випускає дух, а другий раз – коли за неї забувають. Ігор Білозір залишив по собі велику духовну спадщину. Вона є унікальною, тому що вона торкнулася української сім'ї, української традиції. Я би хотіла, щоб Ігор Білозір залишився у свідомості українців як ангел-охоронець української родини, культурної і пісенної спадщини", - каже дружина композитора Оксана Білозір.

Під час фотовиставки Фонд імені Ігоря Білозіра презентував альбом "ВАТРА 1980-1986 рр". До альбому увійшли найулюбленіші народні пісні вокально-інструментального ансамблю "ВАТРА", а також й пісні виконані самим Ігорем Білозіром.

Цього ж дня у Львівському музеї-заповіднику "Личаківський цвинтар" відкриття надгробного пам'ятника Ігорю Білозіру. Пам'ятник створено скульпторами Андрієм та Володимиром Сухорськими, архітектор – Костянтин Малярчук.

Український композитор і виконавець, народний артист України, лідер ВІА "Ватра" Ігор Білозір народився 1955 року в місті Радехові на Львівщині. 8 травня 2000 року його побили у кав'ярні "Цісарська кава", що на проспекті Шевченка у Львові. Внаслідок завданих травм 28 травня 2000 року помер у лікарні. Похований у Львові на Личаківському цвинтарі.

Зараз ви читаєте новину «У Львові показали невідомі фотографії із Ігорем Білозором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі