середа, 06 січня 2016 11:38

У Києві знайшли невідомі записи виступів Малевича

У Києві знайшли невідомі записи виступів Малевича

У Києві знайдено невідомі тексти 20-30-х років XX століття художника Казимира Малевича. Про це повідомила дослідниця творчості Малевича Тетяна Філевська, передає "Громадське радіо".

Знайдені тексти зберігалися в домашньому архіві Мар'яна Кропивницького, який як асистент стенографував виступи Малевича в Києві. Зокрема, серед знайдених текстів є протоколи виступів Малевича щодо планів розробки дослідницького експериментального кабінету образотворчого мистецтва в Київському художньому інституті, а також міркування щодо проблем освіти художників, створення нової академії мистецтв тощо.

Чотири з-поміж знайдених п'яти текстів раніше ніколи ніде не друкувалися, тож їх планують опублікувати в лютому 2016 року до конференції "Малевич у Києві".

"Це надзвичайна подія для київського культурного горизонту. Досі київський період Малевича був найменш досліджений у його роботі", - розповіла Філевська.

На її думку, в сьогоднішніх стінах і в пам'яті київської художньої академії не залишилося слідів присутності Малевича як викладача, теоретика експериментального образотворчого мистецтва, реформатора художнього інституту.

Дослідниця звертає увагу на те, що після переїзду Малевича до Києва 1927-1928 року в його роботах миттєво з'являється колір, він стає спектральний, різнобарвний: художник писав у автобіографії, як його вражають кольори на сукнях і вишиванках сільських дівчат.

Тематично Малевич почав другий селянський цикл, який з'явився паралельно з поверненням до Києва.

Зараз ви читаєте новину «У Києві знайшли невідомі записи виступів Малевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі