вівторок, 23 квітня 2013 15:37

У Києві стартує міжнародний фестиваль короткометражок – гід по найекзотичнішим кіносеансам
10

Барбі
Кросс
Якби я була чоловіком
45 градусів
Неділя. 3 частина

П'ять днів триватиме Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів. Почнеться завтра, 24 квітня.

Серед 200-х стрічок не лише покази фільмів-переможців найпопулярніших кінофестивалів, а й українські та світові прем'єри. Програму фестивалю розбили на 29 блоків-сеансів. Звісно основна боротьба буде серед кращих стрічок конкурсної програми, але Gazeta.ua підготувала гід по кіноекзотиці фестивалю.

Грецький прорив

Нові грецькі стрічки підібрані у різноманітті не лише візуальному, але й сюжетному. Робота Йоргуса Зойса "За кадром" (учасник конкурсної програми Венеціанського кінофестивалю) зосереджена лише на порожніх рамках колишньої вуличної реклами - у Греції її заборонили на бігбордах. А стрічка Георгіса Грегоракіса про 45-градусний серпень в Афінах, пустий холодильник та батька, життя якого змінилося через фінансову кризу у країні.

/media/video/494427/2_494427.mp4

Політичні ігри

Серед п'яти стрічок цього блоку є історія французького режисера про українських Femen, і фільм про Распутіна і навіть про побачення з Ангелою Меркель. У стрічці "Неділя. 3 частина" - чоловік йде на побачення всліпу з канцлером - Ангелою Мерекель.

Жіночі секрети

У цьому блоці режисери намагаються розгадати жіночі секрети і власне з'ясувати чого насправді хоче жінка. Про знервовану і розлючену матір, яка лишається одна посеред щасливих сімей в луна-парку, бо її чоловік забув про зустріч йдеться у фільмі"Чоловік в костюмі". У "Елен їде" - Елен напередодні свого переїзду хоче подарувати своєму хлопцеві нову дівчину.

А стрічка "Терпіти не можу твоїх батьків" - 4-хвилинне пояснення Девіда, чому він не поїде на день народження своєї тещі. І незвичні мільтиплікаційні інтерпретації відповідей різних жінок на питання - "Якби я була чоловіком".

/media/video/494427/1_494427.mp4

Іранська школа кіно

Стрічки підібрали на сюжетних контрастах. Є історія про першокласницю, яка не хоче одягати в школу неулюблені речі - у фільмі "Барбі". І історія хлопчика, який на всі свої заощадженні гроші купує машинку з дистанційним керуванням. Він хоче бути таким же як і діти, що граються на вулицях Ірану. За сюжетом короткометражки "Іншим разом" хлопчик переїхав до Ірану через воєнні дії в Афаністані.

Hot Shorts

У цій добірці лише іспанські та італійські стрічки. І не важливо, чи це 4 хвилини про 4-річну Альбу, татко якої режисер, чи 15 хвилин про Мануеля, якому лікар поставив діагноз з рідкісним захворюванням: чоловік перетвориться на слона, - усі вони з долею хорошого колоритного гумору.

/media/video/494427/3_494427.flv

Авангардна анімація

11 стрічок, сюжети яких настільки ж непередбачувані як і візуальний матеріал, яким послуговуються автори: комп'ютерні лего-чоловічки, чорно-білі замальовки, спрощенні кольорові схематичні герої. За декілька днів до нещасного випадку чоловік прокидається і помічає, що його скелет вийшов з тіла і живе поруч ("Тіло та кості", Бриле Манон).

Або експерименти 12 аніматорів на тему як ведмідь та качка переслідують зелену пляшку та жменю червоних пігулок, щоб розставити все на свої місця ("Animation Tag Attack"). До речі окремим блоком на фестивалі виділили стрічки сучасної італійської анімації.

Just for kids

Цього року окремий блок відвели для дитячих фільмів, серед яких і чуттєва анімація про мальованих крейдою персонажів і 7-хвилинна стрічка про 60 років життя дублінського швейцара, який схожий на чоловічка з "лего". І навіть велетень-людожер, якому захотілося з'їсти увесь світ.

І звісно не можна не згадати хіти, що вже отримали відзнаки на міжнародних фестивалях.

Український фокус

У цій добірці дві серії ретроспективних робіт - українського художника, режисера, архітектора Оксани Чепелик та найкращі мультики видатного майстра української анімації Євгена Сивоконя. Окремий показ відвели фестивальним хітам. Сюди увійшли найвідоміші українські короткометражки за останні 15 років.

Молодий нероба шукає ідеальну жінку у фільмі Валентина Васяновича "Проти сонця". "Тир" Тараса Томенко про бездомного хлопчиська, який мріє виграти у тирі мільйон. Покажуть і "Подорожніх" Ігоря Стембітського, і "Ядерні відходи" Мирослава Слабошпицького та "Кросс" Марини Вроди (2011-го року отримав головний приз в Каннах).

Фестивальні хіти

19 різножанрових стрічок – від 2-хвилиного магнетичного відео-експерименту голландського режисера до "Проекту "Центрифуга мозку", у якому вчені проводять експерименти з вивчення людського мозку. Відповідно до естетики телевізійного документального фільму, ця стрічка іронічно викриває пошук щастя і свободи людства.

Тут є і один день з життя брудного лондонського пабу ("Паб", Джозеф Пірс), й історія ведмедя-піромана, який сумує за мамою ("Зухвалість", Стівен Ірвін), і "Звана вечеря у Диявола" про безстрашного дослідника, якому залишається лише кілька кроків, пекучий льодяний біль, перевтома і виснаження і Північний полюс досягнуто. Проте він тут не один. І від кого насправді тікав герой іншої короткометражки "Історія для Модлінів". Після появи у фільмі "Дитя Розмарі" Романа Поланскі Елмер Модлін втік із сім'єю в далекі краї, де вони на 30 років заточили себе у темній квартирі.

Триватиме фестиваль з 24 по 28 квітня. Детальний розклад усіх показів можна побачити на сайті фестивалю. Фільми транслюватимуть у кінотеатрі "Кінопанорама". А паралельно в науково-розважальному комплексі "Atmаsferа 360" буде йти вечірня програма фестивалю. Вхід майже на всі заходи безкоштовний, виняток становлять - конкурсна програма і чотири спеціальні події: "Hot Shorts", "Dark Side", "Sweet Sixteen" і "Жіночі секрети".

Зараз ви читаєте новину «У Києві стартує міжнародний фестиваль короткометражок – гід по найекзотичнішим кіносеансам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі