четвер, 16 травня 2013 10:23

У Києві презентували п'ять біографій українських отаманів - Чорних Воронів
5

Фото: Фото: Світлана Корженко

15 травня у Національному музеї Тараса Шевченка письменник Роман Коваль презентував свою книгу "Чорний Ворон: п'ять біографій". Це збірка документальних нарисів про 5 отаманів, які мали псевдонім Чорний Ворон. Боролися вони в часи Української Народної Республіки.

"Цю книжку планував написати ще років 12 тому, але все не доходили руки. На початку березня мені подзвонив один "свободівець" і сказав, що сільський голова з-під Товмача хоче поставити меморіальний знак на пам'ять про Чорного Ворона з-під Товмача і Лютого Лютенка. Ці слова сприйняв як Божий імпульс. В той час працював над іншою книжкою, але відклав її і взявся писати про Чорних Воронів. Написав швидко, бо впродовж останнього десятиліття писав про отаманів, які носили це псевдо. Всі оповідання раніше публікувалися, але в різних книжках. Мені потрібно було лише пеоречитати матеріали, розширити їх і уточнити джерела. Це було важко, але за два тижні упорався", - розповів кореспонденту Gazeta.ua Роман Коваль.

Книжка має 5 розділів: "Чорний Ворон з Піщаного Броду", "Чорний Ворон із Жовтих Вод", "Чорний Ворон із-під Товмача", "Чорний Ворон із Криворіжжя", "Чорний Ворон з Поділля". У книзі також вміщені вірші Володимира Стецюка, Ольги Страшенко та Володимира Вознюка про Чорного Ворона (Миколу Скляра із Жовтих Вод) та переклад на українську мову Антоніни Литвин народної пісні "Чорний ворон".

"На території України під псевдонімом Чорний Ворон діяло кілька отаманів. Своїх прізвищ вони не вказували. Через це постійно виникає плутанина. Історики та краєзнавці дуже часто в одному образі поєднують риси, які були притаманні різним людям. Щоб плутанини не виникало, вирішив видати цю книжку",- сказав Роман Коваль.

Книга вийшла у кам'янець-подільському видавництві "Медобори". Її наклад - 2 тисячі примірників. У столичних книгарнях її продають по 39 грн.

Зараз ви читаєте новину «У Києві презентували п'ять біографій українських отаманів - Чорних Воронів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі