четвер, 20 березня 2014 11:04

У Києві покажуть провокативні "Путінські ігри" про зимову олімпіаду
5

Путінські ігри
Путінські ігри
Володар Всесвіту
Володар Всесвіту
Тренер Зоран і його “Африканські тигри

Ідеорупція — основна тема цьогорічного фестивалю документального кіно про права людини. Це – корупція, що давно набула ознак ідеології, яка з роками стійко закріпилась в українській ментальності. Docudays UA стартує в Києві 21 березня.

"Цьогорічною темою ми прагнемо осягнути масштаби корупції в Україні та світі, показати, як солідарність звичайних людей може протистояти ідеорупції. І це настільки стало звичною мовою нашого життя, що ми не помічаємо цього. Саме тому слово втратило будь-який негативний зміст. Для багатьох людей нашої країни — це фактично стало синонімом швидкого збагачення через корупцію", - розповідають організатори фестивалю.

У рамках особливої добірки "Ідеорупція" покажуть три фільми.

"Путінські ігри" - це погляд на зимову олімпіаду в Сочі з іншого боку. Режисери наголошують у фільмі, що "Сочі 2014" за витратами на підготовку – найдорожча зимова Олімпіада, яка б'є всі рекорди за масштабами корупції та манії величі. Для прикладу, на будівництво 45-кілометрової дороги до олімпійського селища були витрачені такі кошти, за які цю дорогу запросто можна було б вкрити золотом або вимостити чорною ікрою.

Другий фільм - "Володар Всесвіту" про колишнього, одного з найповажніших німецьких банкірів Райнера Фосса. Його прибуток сягав мільйона євро на день. У кабінеті в пустому бізнес-центрі франкфуртського фінансового кварталу Фосс розповідає про все: свою роботу, мотиви, родинне життя, бачення світової фінансової системи. Якщо інші роботи про фінансову кризу зосереджувалися на компаніях-гігантах, то режисер Марк Баудер, навпаки, приділяє увагу менталітету, що породив такі явища.

І останній фільм з цієї добірки - "Тренер Зоран і його "Африканські тигри", який показує перипетії першого року становлення команди під керівництвом Зорана – від пошуку гравців у найглухіших закутках країни до визначення талісмана команди – овечки Чемпіона. Методи роботи тренера, що базуються на принципі "перемога за будь-яку ціну", невдовзі призводять до конфліктів із представниками влади.

Також покази фільмів цієї програми супроводжуватимуться обговореннями з експертами та глядачами. А саме - дискусія щодо корупції в українському футболі спільно з Юрієм Ніколовим, координатором проекту "Наші гроші"; дискусія "Корупція в банківській системі" за участі експертів Центру протидії корупції та дискусія "Корупція вищих посадових осіб України та Росії: чи можливо повернути ці вкрадені кошти державі?" за участі виконавчого директора Центру протидії корупції Дар'ї Каленюк.

Як завжди усі покази документального фестивалю безкоштовні. З детальною програмою та часом сеансів можна ознайомитися на сайті фестивалю. Покази відбуватимуться у Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6), кінотеатрі "Кінопанорама" (вул. Шота Руставелі, 19) та кінотеатрі "Київ" (вул. Велика Васильківська, 19). Фестиваль закінчиться 28 березня.

Зараз ви читаєте новину «У Києві покажуть провокативні "Путінські ігри" про зимову олімпіаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі