середа, 13 березня 2013 16:30

У Києві заснували перший центр літературної освіти

У Києві заснували перший центр літературної освіти
Фото: tsn.ua

Літературний клуб "Маруся" створює Центр літературної освіти. Це буде неформальна освітня платформа.

Новий проект реалізовуватиме освітні програми у сфері літератури, книжкової справи, літературного менеджменту та дотичних сферах суспільного життя, які пов'язані з роботою над текстом. Організатори зазначають, що школа розрахована і на учасників літпроцесу, так і для всіх, хто читає книжки і любить літературу.

"Ідея насправді лежала на поверхні, не знаю чому раніше ніхто не організував подібну інституцію, - розказує Марія Придьма, співзасновниця і координатор Центру. - Адже неформальна освіта потрібна всюди, вона забезпечує безперервний розвиток людини, удосконалює вміння і навички. У кожного є базова освіта, але світ змінюється, технології змінюються, літературний процес накопичує новий досвід. І має бути освітня платформа, яка б дала можливість ділитися цими знаннями".  Літературний клуб "Маруся" уже провів чотири літературні школи, і ми побачили який попит вони мають".

Центр буде проводити тренінги, лекції, майстер-класи, авторські курси, воркшопи.

"Іноземні лектори теж будуть, наразі ведемо переговори з культурними центрами та закордонними літературними організаціями. Будуть як короткі (1-3-денні), так і довгострокові програми. Ми готуємо програми для різних цільових груп: для авторів, для видавців, для культурних менеджерів і навіть для читачів, які просто люблять читати і цікавляться літературою" - пояснює процес навчання в Центрі літературної освіти Марія Придьма.

Першим проектом Центру буде Школа літературного менеджменту, яка відбудеться 5-7 квітня в Києві.

"Вчитимуть тому, що потрібно менеджеру культури для ефективної роботи - фандрайзинг, пошук спонсорів, організація фестивалів, піар та інформаційний супровід, як організувати команду, основні засади івент- та проектного менеджменту. Також велика увага приділятиметься співпраці з видавництвами, як взагалі функціонує книжковий ринок та які можливості дає електронне книговидання, яке зараз активно розвивається".

За участь у проектах учасники сплачуватимуть так званий "організаційний внесок". "Його розмір у кожній програмі різний (залежно від кількості лекцій і тренінгів, практичної роботи), але в середньому одна лекція коштуватиме, як звичайний обід в Києві - 30-40 грн. Ця сума покриває витрати на проект, гонорари тощо. Тобто завдання нашого Центру - стати самоокупним і залежати лише від тих, для кого ми працюємо, тобто від людей" - додає Марія Придьма.

Про всі майсер-класи, тренінги та заняття організатори повідомлятимуть на своєму сайті.

Зараз ви читаєте новину «У Києві заснували перший центр літературної освіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі