субота, 05 вересня 2015 12:15

"Треба раз на рік уколотися Чернівцями" - стартував поетичний фестиваль Meridian Czernowitz
22

Юрій Андрухович, Святослав Померанцев і Катерина Бабкіна йдуть коридором Чернівецького університету на відкриття фестивалю
Фото: Олена Павлова
Юрій Андрухович
Президент фестивалю Святослав Померанцев і письменник Юрій Андрухович
Катерина Бабкіна, Сергій Жадан і Юрій Андрухович
Катерина Бабкіна, Сергій Жадан і Юрій Андрухович у Червоній залі Чернівецького університету

"Я найщасливіший президент, бо в цій країні Meridian Czernowitz мешкають прекрасні книги і люди." Про це каже президент поетичного фестивалю Святослав Померанцев. 3 вересня стартував Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz.
"Оскільки в залі одні друзі, хочу скористатися можливістю і зробити з усіма селфі," - продовжує Померанцев на відкритті фестивалю в чернівецькому університеті.

У фестивалі беруть участь 35 поетів із 9 країн, зокрема, Німеччини, Польщі, Ізраїлю, Швейцарії, Румунії, Росії та Австрії.

"Як і минулого року нині актуальний лозунг фестивалю "Музи не мовчать", бо ситуація в країні не змінилась, - каже письменник Ігор Померанцев. - Були нещодавно в Харкові, нині приіронтовому місті, в одному зі шпиталів. Через нього пройшли 15 тисяч вояків, багато з них повернулись до своїх міст додому або на цвинтарі. У той же час на Західній Україні відкриваємо фестиваль. Чути запах еспресо, навколо красиві жінки. Такий парадокс. Поети якраз спроможні звести, з'єднати ці паралельні життя."

Поетичний фестиваль у Чернівцях відбувається вшосте.

"Згадую, як їхали сюди в 2010 році. Був якийсь автобусний рейс зі Львова. Я підсідав у Івано-Франківську, - розповідає письменник Юрій Андрухович. - Автобус робив нескінченні зупинки по дорозі, таке враження було, що ми їдемо не в Чернівці, а у Харків. Якби тоді мене запитали, чи вірю я, що цей фестиваль відбудеться більше ніж 5 разів, сказав би швидше за все ні. Було би добре, якби відбувся він у той раз. А сталося так, що ми до нього звикли. Якби сказали, що фестивалю більше не буде, то виникло б відчуття, наче життя йде шкереберть. Таке звикання, наче як до алкоголю. Треба раз на рік уколотися Чернівцями."

Після офіційного відкриття відбувалися поетичні читання та публічні дискусії "Культура на тлі війни та війна на тлі культури".

"Чи війна впливає на культуру і чи культура може впливати якось на війну. Від найдавніших часів війна ставала об'єктом в культурі. Європейська література починається з Гомера, який писав про війну, захоплення Трої та поверненя Одісея додому. Як ви бачите війну в культурі? Чи українська та російська культура нормально реагують на неї чи пояснюють нам її?" - модерує дискусію Олександр Бойченко.

"У зв'язку зі змінами, які внесла в наше життя війна можу сказати таке: найперше це зміна комунікації між творцем і реціпієнтом. Психологічна енергія спрямована в єдиному напрямку, - каже Юрій Іздрик. - Водночас маємо волонтерський, який в ситуації соціального неврозу є способом полікуватися від нього. Але матимемо ще невроз людей, які повернулися з війни."

Ввечері у чернівецькій філармонії відбувся концерт "Музика поезії", на якому грали музику Валентина Сильвестрова на вірші українських та російських класиків. Сам композитор теж був присутній на концерті та брав участь у дискусіях фестивалю.

Протягом наступних днів Meridian Czernowitz пройдуть презентації книжок, поетичні читання на єврейському кладовищі та головній синагозі Буковини. У неділю Юрій Андрухович та гурт "Karbido" презентують новий альбом.

Зараз ви читаєте новину «"Треба раз на рік уколотися Чернівцями" - стартував поетичний фестиваль Meridian Czernowitz». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі