середа, 20 червня 2012 13:34

Талалай передбачив свою смерть у вірші

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Останні роки Талалай жив на дачі
Останні роки Талалай жив на дачі

Київський поет Петро Перебийніс товаришував з померлим 19-го квітня поетом Леонідом Талалаєм. Обидва жили у письменницькому будинку по вулиці Олеся Гончара в центрі столиці.

"У гості ми рідко ходили, бо самітники. Але часто бачилися і розмовляли, - розповів Петро Перебийніс. - Льоня був блискучим поетом. В останньому вірші, який надрукувала "Літературна Україна", ніби пророкував свою смерть. Він був людиною щирою, небагатослівною і утаємниченою. Ніколи не пригадую його лютим чи на когось ображеним. Намагався менше бути на людях, виступати на зібраннях. Жив своєю поезією. Але багато не писав. Принципу "ні дня без рядка" у нього не було. Тексти довго виношував. Вірші Талалая були дуже чуттєвими. Часом прочитаєш текст нашого брата і розумієш, що усе сказано — нічого ні додати, ні відняти. А після віршів Льоні завжди думаєш і відчуваєш, що це твоє, і дивуєшся, чому до таких думок сам не дійшов".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі лише Шевченка перекладають більше, ніж Жадана

Петро Перебийніс познайомився з покійним поетом на початку 1970-х, коли працював у ЦК комсомолу.

"Він недовго працював літредактором літературного журналу "Київ". Але майже усе життя був тільки поетом. Пожертвував заради літератури життєвими благами. Дуже любив рибалку. Та не так рибалку, як усамітнення на природі. Думаю, він мало що ловив. Любив мистецтво. Я меломан і ми часто говорили про музику. Льоня на ній добре знався. Умів працювати з деревом, багато чого для дому зробив своїми руками. Часто бачив, як він їхав на дачу з інструментами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Шевченківських читаннях Шкляр читав "Чорного ворона"

Кілька років тому Леонід Талалай розлучився з поетесою Раїсою Харитоновою. Вона живе у київській квартирі з їхньою дочкою Соломією Талалай. Сам поет увесь час проводив на дачі. Від останнього шлюбу з майже на 40 років молодшою київською поетесою залишився 2-річний син.

"У родині в нього усе складно. Його дружиною і останньою любов'ю вважаю Раїсу Харитонову", - каже Петро Перебийніс.

Зараз ви читаєте новину «Талалай передбачив свою смерть у вірші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі