середа, 05 жовтня 2011 13:37

Тадж-Махал може зруйнуватися через п'ять років

Мавзолей Тадж-Махал, який є одним з нових семи чудес світу, впаде через п'ять років, якщо не будуть вжиті заходи з порятунку пам'ятника. Про це заявила ініціативна група індійських учених, які досліджують об'єкт, пише The Daily Mail.

За їхніми даними, мавзолей, який є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, може обвалитися через дерев'яний фундамент, що гниє. Дослідники вказують, що основа Тадж-Махала вже розпадається на маленькі шматочки.

Тадж-Махал, побудований в 1630-1652 роках, розташований на березі річки Джамна, яка за останні роки сильно обміліла, що також призводить до просідання фундаменту. У минулому році в мавзолеї були виявлені тріщини, що з'явилися поряд з гробницею і під куполами.

До ініціативної групи увійшли історики, фахівці з проблем навколишнього середовища, а також політики, які закликають вжити термінових заходів, щоб уникнути загибелі найвідомішого пам'ятника Індії. Вчені припускають, що для початку потрібно відновлювати рівень води в Джамні і побудувати в річці загородження, тільки ці будівельні роботи можуть обійтися в 71 мільйон фунтів стерлінгів (109 мільйонів доларів).

Тадж-Махал був побудований за вказівкою імператора Великих Моголів Шах-Джахана на згадку про свою дружину Мумтаз-Махал, яка померла при пологах. У будівництві мавзолею, який щорічно відвідують близько 4 мільйонів туристів, брали участь близько 20 тисяч майстрів.

Зараз ви читаєте новину «Тадж-Махал може зруйнуватися через п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі