середа, 17 грудня 2014 15:30

Шведський хор заспівав для дітей переселенців із Донбасу
19

Фото: Олена Павлова

Дівчина у короні зі свічок йде першою крізь темряву у ході до Дня Святої Люсії. За нею - діти у довгих білих сорочках та зі свічками у руках. Традиційне шведське свято відзначають 13 грудня. До Києва заспівати святкових пісень приїхав хор музичної школи імені Адольфа Фредріка зі Стокгольму. Зранку 16 грудня шведські школярі виступили у Пущі-Водиці перед дітьми переселенців із Донбасу, ввечері - на прийомі у столичному готелі "Опера".

Про традицію Дня Святої Люсії розповів Посол Швеції Андреас фон Бекерат:

"День святої Люсії є шанованим і популярним у Швеції. Традиція походить із Сіракуз, де у IV столітті жила свята мучениця Люсія. Люсія присвятила життя допомозі бідним та знедоленим, багато з яких ховалися у катакомбах. Вона несла їм хліб, і щоб бачити дорогу, мала на голові вінок зі свічками. Тому сьогодні у Швеції, коли святкують цей день, дівчата завжди прикрашають волосся свічками.

Традиція йде від давніх легенд та звичаїв. Ніч святої Люсії вважали найдовшою в році і тому дуже небезпечною. Тоді могло відбуватися багато надприродного - наприклад, тварини могли говорити. Щоб витримати цю важку ніч, додатково годували тварин і людей.

Але сьогодні у Швеції набагато важливіше, як ми святкуємо ці свята, а не чому.
13 грудня кожному дитячому садочку та школі відбувається хода. Дівчатка та хлопчики вдягають білі сорочки, тримають у руках зірки та свічки і співають традиційні пісні. Кожен швед знає ці пісні напам'ять. Дехто - може співати їх дуже красиво, а дехто, як я - фальшивить. Також на святі гостей пригощають традиційними булочками з шафраном, імбирним печивом та ґльоґом.

Минулого року ми вирішили скасувати святкування. Здавалося неправильно відзначати цей день, коли зовсім неподалік на Майдані мерзли люди. Цього року ми захотіли зробити щось особливе, тому запросили до Києва найкращий музичний хор зі Стокгольма. Була проблема - багато шкіл хотіли взяти участь, тому ми мусили влаштувати ціле прослуховування. Дитячий хор школи Адольфа Фредріка вже виступив сьогодні у школі під Києвом, де зараз перебуває дуже багато дітей з сімей переселенців з Луганської та Донецької області. Ці діти побачили вперше святкування Святої Люсії. Аплодували після кожної пісні.

Передусім Люсія - це святкування світла і надії. Люсія несе світло і надію крізь холодну і темну шведську зимову ніч. Ми святкуємо Люсію, щоб нагадати собі, що світло завжди перемагатиме темряву. Відзначаючи це свято у Києві, ми хочемо донести ці почуття світла, надії і найважливіше - підтримки українців у цей важкий час випробувань".

Гостей частували традиційними шведськими канапе, різдвяними ласощами і ґльоґом - напоєм із грітого вина із прянощами, родзинками та горіхами.

Зараз ви читаєте новину «Шведський хор заспівав для дітей переселенців із Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі