Ексклюзиви
середа, 18 травня 2016 19:53

Супергерої теж стоять у чергах - у Києві вдруге пройшов KyivComicCon
34

Фото: Олена Павлова

Покемони, супергерої, космічні потвори та спокусливі аніме-героїні - всіх цих персонажів можна було зустріти на фестивалі популярної культури KyivComicCon. 14-15 травня він удруге пройшов у столичному Українському домі. Свою програму він представив у секціях літератури, кіно, коміксів, манга та аніме, настільні та відео-ігри. Окрім того, діяла спеціальна дитяча кімната і маркет сувенірів та комікс-видань. Черги на вхід займали не тільки все подвір'я біля Українського дому, а й підіймалися на десятки метрів вгору вулицею Трьохсвятительською. Деякі відвідувачі чекали у них по дві години під дощем, навіть із попередньо придбаними у інтернеті квитками. На місці можна було купити квиток по 200 грн на один день і 300 - на 2.

Серед найважливіших подій були презентації українських видань. Зокрема, у секції інді коміксів автори представили комікс "Звитяга. Савур -Могила", заснований на реальних подіях. Головний герой - молодий корумпований прокурор, потрапляє в зону АТО, за статусом учасника бойових дій. Але обставини міняються і замість кількох днів для довідки персонаж змушений воювати по-справжньому. Комікс за сценарієм Дениса Фадєєва надрукувало миколаївське видавництво Asgardian Comics.

Серед гучних прем'єр KyivComicCon - презентація третьої частини графічного роману "Даогопак". Усі три книги можна було придбати за спеціальною ціною - 700 грн, одна ж книжка коштувала 250 грн. Автори також випустили колекційні вінілові фігурки героїв коміксу.

"Ми намагаємося вибудувати всесвіт, - сказав на презентації "Даогопака" один з його авторів, Максим Прасолов. - Щоб зробити всесвіт, треба мати ґрунт. "Даогопак" поєднує філософію трьох світів Григорія Сковороди і школу даосизму. Людина - той казан, де змішується енергія. Це єдина істота на Землі, яка здатна осмислити символічні ряди. У нас є символ книги, яка пише себе сама. Людина - це і є та книга, яка пише себе сама. І навіть Цукерберґ це зрозумів", - жартує Прасолов.

У авторів "Даогопака" взагалі відмінне почуття гумору. Виявивши поганий скан попередніх книг у інтернеті, вони надіслали піратам якісний.
"Шукайте тільки офіційну піратську версію".

Авторів обурюють закиди, що годі малювати комікси про козаків.
"Ми не книги продаємо, ми поширюємо ідею. Хочемо зробити козака відомим у світі героєм. Коли кажуть, що у нас гіперінфляція козаків - це неправда. Їх треба на порядки три більше".
Наклад двох томів "Даогопака" у 7.5 тис примірників розійшовся за 5 років.
"Але цього року ми нарешті відчули, що існує маркет", - розповіли про українські комікси на нещодавньому Книжковому Арсеналі. Кілька років тому Nebeskey були там єдиними представниками цього жанру. - Цього разу це були всі українські видавці коміксів. Всі 4".
"Даогопак" перекладають та видають іншими мовами. Зокрема, польською видали 1000 примірників і вже розійшлися 80% накладу.
"У Польщі 400 видань на рік - лише комікси. Збираємося на Warszawa Komiksowa, там цьогоріч буде 150 стендів коміксистів".
На останок художники порадили "Рухайте свої проекти своїм серцем. Тоді все вийде".

Лекцію про серію коміксів "Трансметрополітен" англійця Воррена Елліса прочитав журналiст, засновник ресурсу про кiно та комiкси "Vertigo" Юрій Поворозник. Головний герой - талановитий, цинічний та агресивний журналіст Cпайдер Єрусалим.
"Майбутнє - а це 31 століття - виглядає, як Київ, якщо дозволити рекламникам зайняти будь-яку площу. Це суміш Таймс-Скверу, Бангладеша, індійських трущоб і київської Троєщини".
"Трансметрополітен" - це кривава та сатирична картина cоціально-політичного устрою США ХХХІ століття. У книжці багато сцен насильства і політичної сатири.

"Рахував - Віктор Федорович зробив всі можливі помилки, які описав Елліс у своєму коміксі. Петро Олексійович поки ухиляється, але він на грані, - каже Поворозник. - "Трансметрополітен" - про те, що нічого в цьому світі не змінюється - двохтисячний це рік чи тритисячний. Всі залишаються покидьками. А щодо прогрему - Ілон Маск може винаходити "Теслу", але все одно Троєщину ти не зможеш зайти з останнім i-phone'ом".

Зараз ви читаєте новину «Супергерої теж стоять у чергах - у Києві вдруге пройшов KyivComicCon». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі