субота, 09 березня 2013 17:32

Скрипаль Василь Попадюк відіграв сольний концерт у Києві напередодні 8 березня
11

7 березня скрипаль Василь Попадюк відіграв сольний концерт у Києві
Фото: Фото: Тарас Подолян
Скрипаль прилетів в Україну з Канади
Востаннє був на Батьківщині з концертом 1 грудня
Концерт почався із запізненням на півгодини

7 березня скрипаль Василь Попадюк відіграв сольний концерт у Києві. О 21-ій годині в ресторані-клубі "Толстой" кілька десятків столиків зайняті відвідувачами. Всі чекають на виступ скрипаля, який прилетів в Україну з Канади. Востаннє був на Батьківщині з концертом 1 грудня.

Виступ затримується на півгодини. Друг Василя Попадюка 41-річний режисер Петро Мага нарешті оголошує початок, обіцяє, що, попри запізнення, концерт закінчиться вчасно.

- Чоловіки, ви пережили сьогоднішній день? Напевно всі казали фразу: "Кохана вибери щось, я заплачу". Василь приїхав до нас із найзахіднішої частини суверенної України — зі славної Канадійщини. Там не зовсім пам'ятають, хто такі Клара Цеткін і Роза Люксембург, тому він спокійно покинув свою дружину, трьох дочок, і сьогодні з нами тут.

Василь Попадюк у чорній сорочці, відразу починає грати на народні циганські й албанські мотиви в обробці свого інструментального гурту "PapaDuke". Цього разу скрипаль приїхав в Україну сам. Скрипкову партію грає під фонограму із записом партій інших інструментів.

- Я сьогодні тут сам, буду старатися, як можу. Той запис, що чуєте — це хлопці награли, це не комп'ютер.

Півгодини не відривається від скрипки на розмови з публікою, під час запальних гуцульських мотивів ноги музиканта ходять ходором.

Час від часу на сцену вибігає Петро Мага на розмову з глядачами:

- Для тих хто не знає, Василь навчався у школі для "одарьонних" дітей...

- Одурьонних... - підказує Попадюк.

- В Ансамблі пісні і танцю Збройних сил України він носив кличку Дохлий, оскільки він важив кілограм 26 і в будь-якому селі був найкориснішим для ансамблю. Оскільки його відправляли за продуктами, і він викликав своїм виглядом таке розчулення селян, що давали йому продуктів більше, ніж треба було...

Скрипаль говорить мало, не відриває очей від скрипки, коли грає. Рух руки зі смичком нагадує постійну зміну кадрів - один ще не зник, а інший вже з'явився.

Глядачі майже не їдять. Петро Мага розповідає:

- Василь і техніка — це речі несумісні, пояснює Петро Мага під час чергової перерви, коли музикант налаштовує супровід до скрипки. Я не бажаю вам їздити з ним на машині по Канаді. Їде швидко, і щоразу потрапляє в руки канадській поліції. Там, на відміну від наших, на місці не штрафують, а доводять справу до суду. Єдина можливість обдурити поліцейського — подати на нього в суд і чекати, що він, падлюка, туди не прийде. Оцим регулярно займався Василь Попадюк. Але буває так, що поліцейський приходить. Василь натягує кепку на очі, а хтось із його друзів просить перенести розгляд на завтра. Поліцейський вперто приходить. Тоді суддя піднімає безкінечно глибокі блакитні очі на Василя і каже: "Пане Попадюк, є вашим палким прихильником і вже тиждень дивлюся, як ви ховаєтеся по залах. Я вам випишу найменший штраф 79 доларів, а очки на конфіскацію водійських прав я вам спишу. І хай простить мене Господь". З Василя не беруть гроші в жодному канадському ресторані — це правда.

- Цілий вечір до їжі не торкнулася, - діляться враженнями після закінчення виступу дві відвідувачки. - Не дивитись на сцену — неможливо, коли грає Попадюк.

Зараз ви читаєте новину «Скрипаль Василь Попадюк відіграв сольний концерт у Києві напередодні 8 березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі