Ексклюзиви
понеділок, 23 листопада 2015 16:10

Школяр Вітя через портал часу потрапить в Київську Русь - зйомки фільму про українських супергероїв "Сторожова застава"
10

Фото: Film.ua

Продовжуються зйомки фільму про перших українських супергероїв "Сторожова застава". В основі сюжету однойменна книга Володимира Рутківського. Пригодницьке фентезі розповідає про сучасного школяра Віктора, який через загадковий портал часу потрапляє в казкове минуле. Там хлопець зустрічається з Олешком Поповичем, Іллею Муромцем й Добриней Микитичем. Разом з богатирями Віктор стає на захист Сторожової застави від половців. Він б'ється з міфічними героями, бореться зі своїми страхами та одночасно дорослішає. Прем'єра стрічки запланована на кінець 2016-го року.

- "Сторожова застава" - не зовсім буквальна екранізація однойменної книги, ми разом зі сценаристами Сашком Дерманським та Ярославом Войцешеком радше використовували її як конструктор, взяли ідею і кращі деталі, і "перезібрали" по-новому, згідно законів жанру. Це моя перша повнометражна робота і мені хочеться довести, що в Україні ми можемо знімати гідне жанрове кіно. Якщо українське авторське кіно вже зайняло свою нішу і заявило про себе на численних міжнародних кінофестивалях, то зараз нам потрібно показати нашому глядачеві, що ми вміємо знімати хороше кіно для широкої аудиторії: видовищне, цікаве і небанальне, - зазначає режисер фільму Юрій Ковальов. - Жанрове кіно багато до
чого зобов'язує, вимагає певного ритму, побудови та закінченості, і це для мене свого роду виклик. Мені цікаво відчути цей розмір і формат, а також змусити людей прийти в кінотеатр і не просто подивитися фільм, а подивитися якісний український пригодницький фільм.

Роль богатиря Олешка Поповича у фільмі зіграє Роман Луцький. Актор відомий своєю роботою у стрічках "Параджанов", "Брати".

- Мені сподобався і сам матеріал, і те, що нарешті зі скринь історії дістають наших національних українських героїв, справжніх суперменів, - коментує Роман Луцький. - Я граю дуже цікавого персонажа - Олешка Поповича. Раніше я завжди думав, що був Альоша Попович, але ні, коли почав цікавитися історією, дізнався, що він спочатку був Олешко. Я б не хотів ділити, але все-таки він - наш український богатир, і зараз ми його нарешті відкриваємо, після довгої паузи відроджуємо своїх героїв.

Художник по костюмах Антоніна Белінська на розробку ескізів костюмів головних героїв витратила півтори місяця. За жанром "Сторожова застава" є художнім фентезі, тому костюми допомагатимуть підкреслити характер того чи іншого персонажа.

- Була проведена колосальна робота з вивчення історичних джерел,було багато консультацій, як з істориками, так і з реконструкторами. Потім для посилення образу і характеру додавалися художні деталі, і вже на підставі всього цього створювалися костюми наших героїв, - розповідає Белінська. - Я прихильниця ручної роботи, адже у таких речей зовсім інша енергетика і виглядають вони зовсім інакше, тому все, що ми бачимо на наших акторах, створювалося вручну, аж до тканини, лиття та вишивки.

Зйомки фільму проходили в Карпатах на скелі Олекси Довбуша.

- Щоб глядачеві було легше відчути той час і зануритися в атмосферу, дуже важливо було знайти правильне казкове оточення для наших героїв. Це повинна була бути дуже незвичайна, вражаюча уяву, не зачеплена урбаном природа, яка б чіпляла, - розповідає режисер Юрій Ковальов. - Тут, на скелях Довбуша, неймовірна атмосфера - ці камені, скелі, коріння, дерева, мох - тут відчуваєш себе дитиною, здається, що ти дійсно потрапив в інший світ.

Окрім Карпат зйомки пройдуть в Коростишівському кар'єрі, Тетерівському коші,в Бучі, а також на натурному майданчику студії FILM.UA, де спеціально для зйомок були збудовані масштабні декорації самої Сторожової застави.

Зараз ви читаєте новину «Школяр Вітя через портал часу потрапить в Київську Русь - зйомки фільму про українських супергероїв "Сторожова застава"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі