вівторок, 01 березня 2016 13:03

Шекспір - письменник, якого має перекладати кожне покоління

Шекспір - письменник, якого має перекладати кожне покоління
Фото: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

Англійський драматург Вільям Шекспір - абсолютно сучасний письменник, якого повинне перекладати кожне покоління.

Таку думку висловив поет, письменник та перекладач Юрій Андрухович 29 лютого на презентації книги "Ромео і Джульєтта", яка вийшла у видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". Над перекладом шекспірівської трагедії він працював майже 10 років. Раніше вже переклав для видавництва "Гамлета", який вийшов у 2008 році.

"Шекспір надає унікальну можливість для маневрів, співтворчості. Він поза часом і епохами", - зазначив Андрухович.

Також він розповів про вплив російськомовних версій на переклад "Гамлета" та "Ромео і Джульєтти".

" У нас на слуху фрагменти цих п'єс, які виконали попередники. Наприклад, російський переклад Пастернака тяжіє над всіма нами. І для перекладача, який робить це в іншій мові, але в тій країні і культурі, де ця російськомовна версія домінує, це створює певні труднощі", - розповів Андрухович.

Поет озвучив і найпопулярніші питання, які йому доводилося чути від друзів та знайомих, коли ті дізнавалися, що він працює над шекспірівськими перекладами.

"У випадку з "Гамлетом" більшість запитань була: "Ну і як ти переклав To be or not to be?". У випадку з "Ромео і Джульєтта" запитували як переклав: "Нет повести печальней на свете ...", - з посмішкою пригадав Андрухович і пожартував, що деякі думають, що це два перші рядки, але насправді вони останні.

У новому перекладі, який вже можна знайти в книжкових магазинах, ці рядки звучать так:

"Печальніших історій не знайдете,

Ніж про любов Ромео і Джульєтти".

Зараз ви читаєте новину «Шекспір - письменник, якого має перекладати кожне покоління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі