Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2014 13:45

Румунський кінофестиваль присвятили Україні

Румунський кінофестиваль присвятили Україні
Фото: comments.ua

Фільм "Брати. Остання сповідь" номіновано на головний приз фестивалю

На 10-му Румунському міжнародному кінофестивалі, з ініціативи компанії Пронто Фільм, буде продемонстровано програму "Фокус на Україні". Для участі в ній румунські кіноексперти відібрали фільми "Зелена кофта" (2013, реж. Володимир Тихий), "Хайтарма" (2012, реж. Ахтем Сеїтаблаєв, перший кримсько-татарський фільм), "Гамер" (2012, реж. Олег Сенцов) та "Істальгія" (2012, реж. Дар'я Онищенко, перший український фільм у ко-продукції з Європою).

Також у конкурсній програмі буде представлено фільм Вікторії Трофіменко "Брати. Остання сповідь", який нещодавно отримав дві нагороди Москвоського кінофестивалю та був показаний на фестивалях у Індії, Пекіні, Шанхаї, Єревані та ін.

Румунський МКФ відбудеться з 21 по 31 серпня у Вама Веке — рибацькому селищі на кордоні з Болгарією, що в комуністичні часи зажило слави "румунського Вудстоку" та "оази для дисидентів". Повторні покази пройдуть в листопаді у Бухаресті.

У рамках фестивалю відбудуться зустрічі румунських глядачів з українськими кіномитцями: режисеркою Вікторією Трофіменко ("Брати. Остання сповідь"), продюсерами Анною Паленчук ("Істальгія") та Ольгою Журженко ("Гамер", "Трубач"), оператором Сергієм Стефаном ("Майдан", "Зелена кофта").

Генеральний продюсер Пронто Фільм Максим Асадчий ("Поводир", "Брати. Остання сповідь", "Мамай"):

"Чимало світових фестивалів (Коттбус, Торунь…) готують програми українського кіно на осінь, але румуни зреагували першими.

Десять років тому хвиля нового румунського кіно накрила Європу. Кіновиробництво стало найбільш швидкозростаючим сектором економіки і в часи економічної кризи зробило важливий внесок у ВВП та створення робочих місць.

Зараз у світовому кінотоваристві починають лунати голоси про "українську хвилю". Якщо держава використає цей шанс, а не зупинятиме поїзд, який щойно набрав ходу, кіноіндустрія може стати одним з проривних напрямків для України."

Директор Румунського МКФ Корнелія Палос:

"Ми дивилися фільми з вашої країни у розпал українських подій. І були приємно вражені побаченим. Хотілося взяти усі фільми.

Здається, 2012-2014 були дуже хорошими роками для вашого кіно. Як у нас 2005-2006, після прийняття нового закону про кіно. Польща запозичила цей закон. Можливо, ви зробите так само, і це допоможе вам не втратити цю еволюцію.

Що ми могли б запозичити в України — так це дружню взаємопідтримку між кіномитцями. Я була приємно здивована, коли отримала від Пронто Фільм багато чудових рекомендацій фільмам конкуруючих продюсерів. У Румунії уявити таке було б неможливим."

У рамках фестивалю організовано збір коштів на допомогу українському режисеру Олегу Сенцову, ув'язненому в Росії за звинуваченням у підготовці терористичних актів.

Зараз ви читаєте новину «Румунський кінофестиваль присвятили Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі