субота, 22 квітня 2006 16:50

Ріка, де хрестили Ісуса, невдовзі висохне

Екологічна організація "Друзі Землі" оголосила, що нижньому Йордану, який за Біблією є річкою, де хрестили Ісуса Христа, загрожує повне висихання.

Річка Йордан довжиною 250 кілометрів з"єднує Галілейське і Мертве моря. Її розділяє на дві частини нині висохле озеро Хула. На самому її початку Ізраїль збудував греблю, що забезпечує питною водою його території. Таким чином, майже повністю був перекритий відтік води з Галілейського моря в річку.

Друге основне джерело води в Йордані, річка Ярмук, також була в багатьох місцях перегороджена греблями.

Екологи розповіли, що зараз водні ресурси Йордану в нижній течії складають лише 3 відсотки від первинних. Більш того, річка катастрофічно забруднена стоками нечистот. При цьому якщо на Ярмуку добудують останню греблю, зведення якої розпочали нещодавно, біблейська річка пересохне зовсім.

- Мойсей дивився через ніжній Йордан на Землю Обітовану, супутники пророка Мухамеда були поховані уздовж його берегів, — розповіли екологи. — Ця річка є священним місцем як для християн, так і для іудеїв і мусульман, і вона під загрозою зникнення.

"Друзі Землі" вимагають внесення нижнього Йордану до переліку світової культурної спадщини ЮНЕСКО, передає Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Ріка, де хрестили Ісуса, невдовзі висохне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі