четвер, 08 липня 2010 17:24

Режисер Олег Бійма за Шевченківську премію зробив бенкет

Режисер Олег Бійма за Шевченківську премію зробив бенкет

Кінорежисер Олег Бійма 12 років був членом Шевченківського комітету. 5 липня його голову академіка Миколу Жулинського замінив поет і колишній депутат-комуніст Борис Олійник.

"Микола Жулинський 2 роки очолював комітет, - зауважив Бійма. - Я знаю, що він сам написав заяву про звільнення. У нього складними були останні два роки в житті. Він психологічно був готовий, щоб кинути це головування. Борис Ілліч - достойна людина на посаду. Але він нічого у комітеті не змінить. Це важка для підйому інституція. Багато вирішує президент, підписує призначення премії".

Режисер кілька разів писав заяву на звільнення з комітету.

"Іван Дзюба говорив мені "Я Вас прошу, будь ласка, не йдіть – Ви совість нашого комітету". Я бачив усе зсередини - підводні течії, кланові стосунки, як усе вирішувалося і розподілялося. У членів комітету були свої суб'єктивні симпатії та антипатії, родичі, куми. Мені важко було відстоювати свої позиції у сфері кіно. Всіляко підтримувалися посередні роботи, які потім отримували Шевченківську премію", - зізнався кінорежисер.

Олег Бійма не хоче називати фільми та режисерів, які незаслужено отримали Шевченківську премію. Каже, має й так багато ворогів.

"По 6 разів голосували за одну й ту ж стрічку. Я до кінця був проти. Тоді когось іншого уламували, поки той уже хотів додому спати, до келишка коньячку, до дружини і погоджувався, аби тільки вже відпустили. Я дуже болісно переживав таку несправедливість. Але комітет дав мені багато хорошого. Я отримав доступ до новинок літератури, які подавали автори і ми це мали читати. Їздив на театральні вистави, виставки художників по усій Україні", - наголосив він.

1996 року Олег Бійма отримав Шевченківську премію за багатосерійні фільми "Злочин з багатьма невідомими" та "Пастка".

"Я був шокований. Бо рік тому уже пропонував ці серіали для премії. Для перемоги не вистачило одного голосу. Я розчарувався і вирішив – така моя доля. Наступного року я не хотів подаватися. Але Микола Жулинський зустрів мою редакторку і питає: "Чому він не подає фільм знову? Нехай не дуріє і зробить це". Я був у Луганську, коли біля 12 ночі телефонує мій покійний друг письменник Славка Стельмах. "Ти знаєш, що отримуєш Шевченківську премію?" - каже, - "Що ти кошмари на ніч розповідаєш! Ця інформація секретна і поки президент не підпише наказ цього ніхто не може знати." Але премію таки дали. Після цього у будинку кіно я мав презентацію серіалу "Острів любові". На показ, банкет ніхто і копійки не давав. За рахунок Шевченківської премії я зробив останнє пишне свято у Будинку кіно", - підкреслив Бійма.

Розмір останньої Шевченківської премії був 130 тисяч гривень. Цього року прийом робіт розпочнеться з 1 серпня.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Режисер Олег Бійма за Шевченківську премію зробив бенкет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі