середа, 05 червня 2013 13:09

"Прохасько більш жіночий автор, бо дуже дівчатам подобається"

"Прохасько більш жіночий автор, бо дуже дівчатам подобається"
Фото: facebook.com

Музикант гурту "Даха Браха" та актор театру "Дах" Марко Галаневич розповів Gazeta.ua, що цікавого бачив і купив на Книжковому Арсеналі.

- Що Ви презентували на фестивалі?

- Книгу літературознавця Олександра Михеда "АмнезіЯ". Автор вирішив її не друкувати, а створити з неї інтернет-проект. Створив для того сайт, з якого можна слухати різні фрагменти книжки. Уривки пов'язані між собою емоційно. Це щоденник Михеда, який почав писати ще 4 роки тому. Там про важливі події у його житті й країни. Наприклад, пише про тодішню владу, а сьогодні вона зовсім інша. Він дуже критично до політиків ставиться. Але не такий радикальний, як Ляшко. Я ж робив для книжки музичний супровід. Потім Михед попросив допомогти з дизайном. Бо кожен уривок мусив супроводжуватися роботою якоюсь сучасного художника. Вийшло, що я ще й обкладинку намалював із деревом на човні. Книжка на сайті з'являлася поступово: десять подач через тиждень.

- Що придбали на Книжковому Арсеналі?

- Купив перший україномовний комікс "Даогопак. Анталійська гастроль" (Автор сценарію – Максим Прасолов, художник – Олексій Чебикін, тексти – за участю Олега Колова - Gazeta.ua). На Арсеналі коштував 120 гривень, так продають на 30 гривень дорожче. Подивився - толкові малюнки, не соромно. Але чомусь його назвали графічний роман, а не комікс. Хоча у Франції саме у такому форматі і в твердій обкладинці їх продають. Працівниця видавництва розповіла, що це про пригоди козаків в Анталії, Туреччині. Вони поїхали визволяти свої друзів. Це буде доньці Лукії книжка. Їй майже 4 роки. Ще не читає. Проте часом бере до рук знайомі видання, розгортає і розповідає по пам'яті те, що ми з дружиною їй читали. Продавали ще комікс Олександра Хом'якова "Чуб". Але там всілякі страхи намальовані, Лукії ще рано таке дивитися. Хоча вже така доросла, нещодавно заявила, що хлопчики в садочку пісяють із палички.

- На фестивалі було багато дитячої літератури і забавок для малюків.

- Бачив стенд, на якому презентовані найкращі дитячі книжки світу. Їх купувати не можна, тільки дивитися. Були англійською, французькою, іспанською мовами. Гарні ілюстрації. Удома повно книжок від видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га". Іван Малкович молодець. Він творчий, талановитий письменник, але й спромігся на щось більше для країни. Робить гарні дитячі книжки. Вдома маємо "Снігову королеву", "Лізу та її сни", "Казки Туманного Альбіону", 2 томи "Сто казок". Десь вже 3-ій вийшов, треба купити. Прекрасна книжка "Мед для мами". Зайченятко пішло шукати мед, бо його мама захворіла. І з ним по дорозі трапляються різні перипетії, тріллєри. Дітям страшно. Лукія переживала, бо чуттєва дівчинка. Вона в мене творча натура. Співає у дитячому фольклорному колективі "Дай Боже".

- Що порадите прочитати?

- Автобіографічна книга "Шантарам" австралійського письменника Грегорі Девіда Робертса. Вражаюча історія про зека, який втік із в'язниці і подався до Індії. Описує усі пригоди і перипетії. У тюремних бійках завжди виходив переможцем. Одному в'язню всадив ножа у плече. Якщо все це правда, то герой - справжній супермужик. А моєму свекру книжка не сподобалася. Люди старшого покоління не сприймають. Хоча там нема багато релігії, що могло відлякувати людей. Час від часу автор висловлюється щодо життя місцевих і їх поглядів на світ. Індія - це інша планета. Кажуть там цю книжку продають у кожній крамниці. Сам поки не зібрався туди поїхати. Переживаю, що вона мене засмутить. Збудував собі певний ідеал у голові. Цікавлюся ведичною культурою і вже 2,5 роки - вегетаріанець. Не їм м'яса, яєць, риби і живий. Цікаво себе випробувати, з іншого боку є можливість жити, щоб нікого не вбивати. Певні правила і обмеження мені допомагають. Хочеться орієнтуватися на щось. Світ зараз без форми. Мушу вставляти себе в певні рамки.

- Що читаєте з української літератури?

- З прозаїків поважаю Юрія Андруховича, Тараса Прохаська. Останнього вважаю більше жіночим автором, бо дуже дівчатам подобається. Навчався на інституті філології в університеті ім. Шевченка. Тоді хлопці Андруховича читали, а дівчата - Прохаська. У Юрка подобається "Таємниця", "Московіада", "Диявол ховається в сирі". Прочитав і пережив. Його книжки здаються дуже автобіографічні. Андрухович і Забужко - справжні українські письменники, якими можна пишатися і за кордоном радити. Маємо з колегами традицію. Скуповували у музеї ім. Гончара книжки з 18-томного історико-етнографічного мистецького альбому "Україна й українці", поки всі їх не викупили. У Австралії зустріли місцевих українців з діаспори. Вони запросили нас в український дім. Там українська світлиця, де виставлені експонати з речей побуту, які кожен із собою привіз з України. А ми їм вже з дому надіслали кілька томів альбому.

- Розкажіть про творчі плани.

- З ДахоюБрахою скоро їдемо до Пєрмі. Росіяни, до речі, нас класно приймають. Востаннє там виступали в Самарі. Українців із прапорами не було. Але на прес-конференцію до нас приходила дівчинка, яка працювала у Французькому центрі у Києві, а зараз - там же у Самарі. Цього літа майже не будемо в Україні. Почали більше запрошувати виступати за кордон, переважно фестивалі. Були на World music фестивалях у Великій Британії, Австралії, Голландії. Хочемо показати світу, яка цікава в українців культура. Якось на фестивалі у Рудольштадті підійшов до нас німець і сказав: "Я хорошо знаю русский язык. Но только теперь понимаю, что Украина - это не Раша. Не балалайка, матрешки и не медведи." У музиці змішуємо різні етнічні традиції, але під українським прапором. Маємо пісні англійською, але в основі все одно лежить українська мелодика.

Вже готуємо новий "Гоголь-фест", який плануємо проводити восени. Зараз наша команда розрослася, більше волонтерів. Два роки проводили фестиваль у Мистецькому Арсеналі. Цього разу знову будемо на заводі на Видубичах. Простору багато. Вдячні, що маємо й таке приміщення.

Зараз ви читаєте новину «"Прохасько більш жіночий автор, бо дуже дівчатам подобається"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі