вівторок, 31 липня 2012 10:49

Помер культовий французький режисер Кріс Маркер

Помер культовий французький режисер Кріс Маркер
Маркер є автором документальних стрічок про таких кінорежисерів, як Акіра Куросава (1985), Олександр Медведкін (1992), Андрій Тарковський (2000), про художників Христо, Матта. Фото: filmpro.ru

У неділю в своєму будинку в Парижі на 91-му році життя помер французький режисер, філософ, есеїст, фотограф та майстер відеоарту Кріс Маркер, який подарував світу такі фільми, як "Злітна смуга", "Без сонця", "Прекрасний май". Кріс Маркер - соратник Алена Рене та Аньєс Варда, один з лідерів кінематографічного руху "Рів гош" ("лівий берег"). Маркер помер у день свого народження - 29 липня.

Кріс Маркер - один найзагадковіших художників в історії кіно. Ніхто не знав його справжнього імені, мало хто його бачив, оскільки Маркер не давав інтерв'ю і не дозволяв себе фотографувати, і тільки найближчі люди знали, де він живе.

Добре відома картина Маркера "Злітна смуга" (1962) - короткометражний науково-фантастичний фотофільм про подорожі в часі - ця чорно-біла картина складається з статичних фотокадрів. "Злітна смуга" відома ще й тим, що стала основою для повнометражного американського фільму Террі Гілліама "12 мавп" (1995), головні ролі в якому зіграли Брюс Вілліс, Медлін Стоу і Бред Пітт.

Однією з останніх робіт Маркера стала документальна стрічка "Один день з життя Андрія Арсенійовича", присвячена російському режисерові Андрію Тарковському. Остання виставка Кріса Маркера в Росії пройшла в березні цього року в Московському Музеї сучасного мистецтва.

Зараз ви читаєте новину «Помер культовий французький режисер Кріс Маркер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі