четвер, 24 жовтня 2013 13:43

Польський критик пророкує Забужко "нобелівку"

Польський критик пророкує Забужко "нобелівку"
Фото: uainfo.org

Літературний критик та оглядач польського видання журналу "Ньюзвік" Лешек Буґайський вважає, що після премії "Анґелус" Оксана Забужко може також дістати і Нобелівську нагороду. У своїй статті "Забужко цілить у "нобелівку". Поки що дістала "Анґелуса" в журналі "Нюзвік. Польща" критик зазначає:

"Видатна письменниця, видатний роман. Нічого дивного, що "Музей покинутих секретів" оцінили так високо.

Є книжки, у процесі читання яких від сторінки до сторінки розумієш дедалі краще, що автор не лише хотів написати якнайдосконаліший твір, але і мріє про те, щоб заслужити на Нобелівську премію. Про те, що такий "нобелівський" роман мусить бути просто добре написано, годі і згадувати, бо це очевидна очевидність. Але він мусить торкатися важливих з суспільного та історичного погляду справ, представляти багатьох постатей, мати серйозний та логічний наратив, - а й мусить теж навіть у мить першої зустрічі переконати читача, що той має справу не аби з чим. І таким є "Музей покинутих секретів".

Закінчує свою статтю польський критик переконанням у тому, що роман Забужко може цілком претендувати на одну з наступних Нобелівських премій з літератури:

"У неї вийшла епічна саґа про страждання, нещадність історії, про кохання всупереч усьому, а також про зраду і колаборацію. Саґа, - як це буває в такому літературному жанрі, - часом перемислена, але частіше вона вражає силою описаних подій і красою самих описів, - а також і вагою порушених проблем. Очевидно, що це роман потужний, замислений і написаний так, щоб, з одного боку, підняти теми, що обмежують українську історичну пам'ять, а з іншої – щоб потрапити й до іноземних читачів. Що, - як показують реакції на німецькомовне видання книжки, - вдасться на славу. Щось я відчуваю, що по сусідству з нами виростає кандидатка на Нобелівську премію..."

Нагадаємо, 20 жовтня роман "Музей покинутих секретів" української письменниці Оксани Забужко визнали у Вроцлаві найкращим серед семи номінантів на літературну премію Центральної Європи.

Зараз ви читаєте новину «Польський критик пророкує Забужко "нобелівку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі