пʼятниця, 10 січня 2014 10:28

Польський гурт поділиться з українцями унікальним етнічним звучанням

Автор: Фото: zadymka.pl
 
Різдвяний тур українськими містами влаштує польський гурт Vołosi.

Музику Vołosi важко назвати якимось одним стилем. Є класичні, є народні мотиви, адже у частини музикантів - академічна музична освіта, а інші - народні музиканти, гуралі, яких порівнюють з джазменами із Нового Орлеану часів зародження джазу. "Частина нашого колективу виросла на традиціях карпатського фольклору. Але наша музика це не зовсім реконструкція. Ми створюємо власну, нову музику" - каже музикант Станіслав Ласон.

Учасники гурту Збігнєв Міхалек, Ян Качмажик та Роберт Важут — гуральські народні музики, мешканці гір, де сходяться кордони Чехії, Польщі та Словаччини. Кшиштоф і Станіслав Ласони — випускники музичної академії імені Кароля Шимановського в Катовіце. Тож у потоки балканських, трансильванських і карпатських мотивів Vołosi легко вплітають класичні мелодії європейських композиторів, поєднуючи вишуканість і віртуозність виконання з невимушеністю, спонтанністю та надзвичайною емоційністю.

Гурт з'явився на європейській сцені після тріумфального виступу на фестивалі Польського Радіо "Нова традиція" у 2010 році. Несподіване поєднання класичних стандартів і фольклорних мотивів так вразило публіку та критиків, що Vołosi здобули одразу три нагороди: Гран-Прі, приз глядацьких симпатій Burza Braw та премію Чеслава Немена. Вже наступного року гурт отримав гран-прі за найкращу world music композицію від Європейської мовної спілки (найбільшої асоціації телерадіомовників у світі).

15 січня колектив зіграє у Києві в Центрі сучасного мистецтва "М17". Квитки вже є в продажі. Різдвяний тур гурту відбудеться у п'яти містах: Харків, Запоріжжя й Алчевськ, Одеса.

Зараз ви читаєте новину «Польський гурт поділиться з українцями унікальним етнічним звучанням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі