субота, 22 червня 2013 14:31

Положинський приїхав на Свято музики до Львова без "тартаківців"
9

Фото: Фото: Ірина ЗДЖАНСЬКА

Щороку у день літнього сонцестояння, яке було вчора, у понад 100 країнах святкують Свято Музики.

Цьогоріч до свята долучилися англійські міста Лондон, Ґлазґо, Манчестер і Белфаст, американські Медісон, Патерсон, Портланд і Філадельфія, канадське Нотр-дам-де-Лурд, сент-люсійське Кастрі, португальське Сантарем і чеське Градець-Кралове.

До свята на вулицях Львова виступили близько 40 груп та колективів. Вони безкоштовно співали та грали на вулицях, скверах, переходах, майданчиках. Можна було просто гуляти містом, прислухатися, де грають, та іти "на музику". Крім того, на асфальті зробили позначки зі стрілочками у ті місця, де мали стояти музиканти.

Найбільше глядачів зібралося біля Ратуші, Латинської катедри, Домініканського Собору, церкви Андрія, Порохової Вежі, церкви Єзуїтів, у Кривій Липі, біля університету ім. І.Франка. Виступали клубні колективи, відомі у місті та маловідомі гурти. Можна було почути рок, етно, електронну музику, церковний хор, переїзні дзвони в електронній обробці.

На площі Ринок виступила етно-грув-формація Йорий Клоц. Із барабаном, лірою та гітарою заспівали старовинні народні пісні із різних куточків України - "Баба", "Дощечка", "Пора, дєвкі, сіять льон", "Пиво", коломийки з матюками.

На вулиці Братів Рогатинців виступив Олександр Положинський. Він спеціально приїхав до Львова на свято.

"Вибачте, але мій гітарист захворів. А без нього і всі інші "тартаківці" відмовились їхати. Чесно вам кажу, - почав виступ Сашко. Близько 200 людей зібралося на вузькій старовинній вулиці. - Але я, щоб ви, львів'яни, не подумали, що я такий гоноровий і не тримаю слова, таки прилетів. Знайшов отут якихось хлопців з гітарами, вони сьогодні вивчили 10 пісень "Тартака" і ми без репетиції спробуємо співати".

Положинський заспівав відомі пісні гурту. Гітаристи зіграли слабо.

"Отут би мало бути гарне гітарне соло. Уявіть собі його, - каже Сашко поміж куплетами пісні. - Боже, ви хоч цього в Ютуб не виставляйте. А то вся моя кар'єра піде... І хто повірить, що мені такі гонорари платять?" - жартував і хапався за голову.

Свято музики було започатковано у Франції 1982 року, де одразу ж отримало шалений успіх, а масштабного міжнародного розголосу здобуло 1985-го – з Європейським роком музики. 1987 року святкування відбулись у 50 країнах, а торік свято відзначали вже у 514 містах зі 104 країн.

Ідея свята є простою – святкування музики наживо в будь-яких її проявах, відкрито для людей в громадському просторі міста. Концерти організовують самостійно як окремі музиканти і музичні гурти, так і громадські або музичні заклади. Участь можуть взяти як професіонали, так і аматори. Всі концерти безкоштовні для публіки.

Оригінальна назва французькою – F?te de la Musique – є грою слів і омофоном до виразу "Faites de la musique!" ("Музикуйте!"), який є гаслом участі у святі.

Зараз ви читаєте новину «Положинський приїхав на Свято музики до Львова без "тартаківців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі