пʼятниця, 23 січня 2015 18:35

По ТБ покажуть фільм про найбільше повстання в радянському концтаборі
4

23 січня Перший національний починає показ трьохсерійного документального фільму "Кенгір. Сорок днів свободи". Про це повідомляє прес-служба Національної телекомпанії України (НТКУ).

Перша серія стрічки вийде в ефірі у п'ятницю 23 січня о 22.15, другий і третій епізоди - у суботу та неділю 24 і 25 січня о 22.10.

 В основі документального фільму - історія легендарного повстання ув'язнених у радянському концтаборі поблизу селища Кенгір у Казахстані, де утримували так званих "антирадянських елементів", більшість з яких були українцями.

 "1954 рік. Казахстан. Особливий табір №4 "Степлаг", керівництво якого відзначалося особливою жорстокістю - нормою були побої, знущання, розправи, вбивства. На Великдень 1954 року колону жінок вели з нічної зміни в "зону". Назустріч їм паралельною дорогою йшла на роботу чоловіча. Хлопці привіталися: "Христос воскрес!", дівчата відповіли: "Воістину воскрес!". Один із конвоїрів полоснув автоматною чергою по чоловічій колоні: 13 в'язнів було вбито відразу, п'ятеро з 33-х поранених померли у лікарні потім. І це був не єдиний випадок безпідставного розстрілу в таборі. На знак протесту проти цих убивств ув'язнені повстали. Усю адміністрацію було вигнано за межі табору, мури між жіночою та чоловічою зонами розібрано, збудовано барикади й виставлено охорону. Завдяки високій самоорганізації повстанці утримували табір протягом сорока днів. Але для придушення протесту було застосовано зброю і танки", - анонсує стрічку телеканал.

Авторам фільму вдалось віднайти учасників подій 1954 року

Автору та режисеру стрічки Олександру Рябокрису вдалося розшукати очевидців подій 1954 року і створити унікальний історичний відеоархів Кенгірського повстання.

"Це було найбільше повстання у концтаборі за всі попередні часи. Воно відбулось одразу після смерті Сталіна - на той час ГУЛАГ ще існував. Мене вразила мужність цих людей - тих, хто опинився у таких рабських умовах, кого принижували свавільні тюремні наглядачі. Ці в'язні знайшли у собі силу і мужність повстати проти системи. Мене завжди цікавили такі люди. Окрім того, я багато чув про Кенгірське повстання. У мене є знайомий історик Олеся Бондарук, яка ретельно досліджує цю тему, навіть захистила кандидатську дисертацію. Вона чимало мені розповідала про це, надала матеріали, допомогла з адресами учасників повстання. Хоча їх, на жаль, вже не так багато залишилося", - розповів режисер.

За його словами, у документальному фільмі - десять героїв, які брали участь у повстанні й розповіли про події з перших вуст. Автору також вдалось побувати на місці колишнього табору у Казахстані і познайомитись з істориком-казахстанцем, який також досліджував Кенгірське повстання і став одним із експертів фільму.

Зараз ви читаєте новину «По ТБ покажуть фільм про найбільше повстання в радянському концтаборі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі