Ексклюзиви
понеділок, 17 грудня 2012 14:45

"Під час перегляду я міг лише кричати" - огляд найприбутковіших фільмів

"Під час перегляду я міг лише кричати" - огляд найприбутковіших фільмів
Кадр з фільму "Роккі". Фото: kinopoisk.ru

Один з міфів про сучасне українське кіно звучить так "у нас виділяють мало коштів на кіно, тому зняти якісну касову стрічку просто неможливо". Щоб спростувати це припущення, ми зібрали десятку найприбутковіших фільмів в історії кіно.

Більшість з них були зняті "за копійки", а принесли своїм авторам дохід, що у 100-200 разів перевищував бюджет стрічки.

Роккі (1976)

"Тепер ми будемо називати тебе Слай (хитрун – англ.)" - сказали продюсери цієї стрічки Сільвестрові Сталоне, коли він показав їм свій сценарій до фільму "Роккі".

За умовами тоді ще молодого та маловідомого актора він продавав сценарій всього за один долар, якщо йому дадуть зіграти в цій стрічці головну роль. Він знав, що саме ця роль прославить його на весь світ. При бюджеті в $1 млн. картина зібрала в прокаті $225 млн., при цьому отримавши цілу колекцію нагород. Крім того, фільм заклав фундамент для однієї з найпопулярніших франшиз.

Техаська різанина бензопилою (1974)

"Під час перегляду я не міг говорити – лише кричати від жаху. Слова повернулись до мене лише після того, як я вийшов з кінотеатру…" - коментував перегляд цієї стрічки один з глядачів.

Коли продюсери виділили на фільм $83 тис., вони і не підозрювали, що він стане культовим і відкриє новий піджанр в кіно. Крові в цій картині було стільки, скільки ще не бачили широкі екрани – тому вона й зібрала $31 млн.

Подвійна порція (2004)

"Ви коли-небудь лежали в лікарні?" - питає доктор у головного героя цієї документалки. Та коли останній відповів "Ні" - він і не підозрював, що всього через 30 днів він буде вимушений пройти повне медичне обстеження.

В основу цієї стрічки ліг експеримент ентузіаста Моргана Сперлока, який протягом місяця харчувався виключно в "Макдоналдсі". Після цього терміну він здав аналізи, які засвідчили різке погіршення його фізичного стану. Через те, що стрічка підняла нагальну проблему для сучасного світу – її подивилось більше 2 млн. чоловік лише в США. Таким чином при бюджеті в $65 тис. вона зібрала цілих $30 млн.

Після цього фільму з меню "Макдоналдсу" зникла так звана "подвійна порція" (supersize).

Відьма з Блер: Курсова з того світу (1999)

"Пошуки трьох зниклих безвісти студентів тривають…" - лунає з телевізору і у родичів підлітків ще жевріє надія на те, що їх вдасться знайти.

Стрічка увійшла в книгу рекордів Гіннеса: при бюджеті всього в $20 тис. вона зібрала $248 млн. На її зйомки було затрачено всього вісім днів: діалоги вигадувались просто на ходу, а замість професійної камери була звичайна аматорська. Проте головна причина такого успіху – успішна рекламна кампанія: все, що відбувалось на екрані доводилось до глядача, як реальна історія.

Глибока горлянка (1972)

"Я зроблю для тебе все, що ти забажаєш" - каже спокуслива головна героїня цього першого порнофільму, який йшов в мейнстрімових кінотеатрах.

Безліч відвертих сцен в цій стрічці забезпечили їй величезні касові збори. При бюджеті всього в $24 тис. фільм зібрав $100 млн. (за іншими даними – навіть $600 млн.) Коли ця картина стала суперпопулярною, на неї було накладено заборону. Але вона так і залишилась класикою в своєму жанрі.

Паранормальне явище (2007)

"Якщо в цьому домі відбуваються якісь паранормальні явища – давайте їх знімемо на камеру" - говорить головний герой стрічки.

Саме таким чином глядача переконують в тому, що все, що відбувається в фільмі – знято документально. Картина окупилась практично в 13 тисяч разів: при бюджеті в $15 тис. вона зібрала $193 млн. В фільмі з'являються фактично лише дві особи – молода подружня пара, в дім до якої щоночі приходить привид. В картині витримано напругу, яка підводить до вражаючої розв'язки.

Знято було цю стрічку протягом десяти днів в домі самого режисера.

Очищення (2004)

- Я вірю в те, що люди змінюються

- Проте ти не віриш в людей…

Ці дві репліки передають всю напругу між двома головними героями, котрі протягом всього сюжету з'ясовують відносини між собою. Це практично виключний випадок, коли складна психологічна драма з артхаусними акторами користувалась настільки великим комерційним успіхом. Коли автор фільму знайшов буквально $7 тис. – він і не підозрював, що в результаті його творіння збере $2,8 млн.

Популярність картині забезпечив і успіх на Каннському кінофестивалі, де вона отримала одразу дві престижні нагороди.

Легенда Буггі Крик (1972)

"Хто це: людина, монстр чи просто міф?" - розмірковує голос за кадром, змушуючи глядача засумніватись в тому, від кого саме походить все зло в цій стрічці.

В центрі сюжету – легенда про загадкові жахіття, що відбувались в Арканзасі. Для зйомок використали дешеву камеру, а в якості акторів – місцевих жителів, тож бюджет вдалось скоротити практично до мінімуму. Вклавши в стрічку $100 тис. цей "жахастик" в стилі мокюментарі заробив в кінотеатрах $20 млн.

Крім того "Легенда Буггі Крик" змусила багатьох кінематографістів зняти численні продовження та фільми-імітації. До останніх належить, до речі, і "Відьма з Блер".

Боббі та Роуз (1975)

"Боббі та Роуз – двоє каліфорнійських молодих людей, які шукають в цій жорсткій реальності куточок справжнього раю" - описує голос за кадром відносини двох головних героїв.

Цю картину можна вважати одним з найбільш успішних прикладів треш-кіно. Знято її було на хвилі популярності мелодрам на мізерні гроші ($60 тис.) та за дуже короткий термін. Саме через це критики облаяли фільм, назвавши його дешевою підробкою великого кіно. Проте навіть критичні відгуки не завадили її популярності – вона стала найприбутковішим фільмом року.

Збори картини зупинились на позначці в $35 млн.

За зеленими дверима (1972)

"В мене просто стирчав банан з кишені штанів, а вона подумала, що я на неї зараз накинусь…" - описує один головних героїв знайомство зі своєю майбутньою коханкою.

В 1970-х в США була так звана "епоха порношику", коли в широкому прокаті поряд зі звичайним популярним кіно показувались порнографічні та еротичні стрічки. Однією з найпопулярніших в цьому жанрі була ця картина – при бюджеті $60 тис. вона зібрала $50 млн.

Незважаючи на свою відвертість, в цьому фільмі розповідається дуже дивна та страхітлива історія. Деякі глядачі навіть порівнювали її з творіннями Девіда Лінча.

Зараз ви читаєте новину «"Під час перегляду я міг лише кричати" - огляд найприбутковіших фільмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі