Ексклюзиви
пʼятниця, 26 серпня 2016 20:29

Перевернуте дерево стоїть на могилі Ступки
11

Сьогодні у Києві на Байковому кладовищі відкрили пам'ятник актору Богдану Ступці. На церемонії відкриття були родичі, колеги, а також міністр культури Євген Нищук.

Замість дерев'яного хреста на могилі з'явився гранітний постамент і металева скульптура. Пам'ятник символічний. Виконаний у формі дерева корінням догори. Частиною скульптури є свічник і натільний хрестик - точна копія того хрестика, який носив актор. На могильній плиті зображений колаж з героями, яких зіграв Ступка. Його виконав художник Сергій Якутович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кузьмі Скрябіну встановили новий пам'ятник

"Була дискусія, чи правильно робити скульптуру корінням догори. Спеціаліст по символам сказав, що це правильно, якщо сім'ї подобається. Все, що вийшло з землі, тепер назовні. Це талант Богдана Сільвестровича, який зародився в ньому. А потім він подарував його світу. На такі пам'ятники держава юридично не має права виділяти фінанси. Постамент споруджений на приватні кошти", - каже міністр культури Євген Нищук.

Автором проекту надгробка став близький друг сім'ї актора і скульптор одесит Михайло Рева. За свою роботу він не взяв грошей. Раніше колишня невістка Богдана Ступки, Ірина, розповідала, що на цей пам'ятник необхідно щонайменше 1 млн грн.

"Ми - люди мистецтва. Таких великих коштів не маємо. До 75-ліття з дня народження свекра нарешті змогли зібрати потрібну суму. У цьому дуже допоміг Юрій Луценко", - каже вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вкрали 500-кілограмовий пам'ятник Шевченку

"Їздили зі скульптором до Львова і села Куликів, щоб відчути енергетику, в якій зростав тато. Михайло накупив книжок про українські дерев'яні церкви, архітектуру і символізм. Так у нього виникла ідея памятника", - розповідає син актора Остап Ступка.

Актриса театру та кіно Раїса Недашківська на відкритті зачитала вірш Ліни Костенко "Умирають майстри " та разом з головою Національної спілки кінематографістів України Сергієм Тримбачем поклала до могили соняшники. Після освячення пам'ятника присутні вишикувалися у чергу, щоб покласти квіти.

Нагадаємо, 27 серпня о 20:00 на Співочому полі столиці відбудеться творчий вечір, присвячений Богданові Ступці.

Зараз ви читаєте новину «Перевернуте дерево стоїть на могилі Ступки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі