Ексклюзиви
пʼятниця, 18 грудня 2015 13:29

Олександр Бойченко отримав премію Юрія Шевельова по Skype

Олександр Бойченко отримав премію Юрія Шевельова по Skype

17-го грудня в Києві відбулась церемонія нагородження премії імені Юрія Шевельова. Статуетку Бронзового Ангела, набір книжок від видавництва "Дух і літера" та грошову премію від Могилянської бізнес-школи отримав публіцист та есеїст Олександр Бойченко. Нещодавно автор повернувся в Україну після лікування раку в Німеччині, тому через свій стан здоров'я в церемонії брав участь по Skype.

"Я ніколи не був не те, що переможцем, а навіть у фіналі такої премії, то власне я не знаю, що в таких випадках говорять. Раз бачив по телевізору, як Оскара вручають, то там треба дякувати продюсеру й господу Богу. Але в мене цих двох якось не дуже є, - говорить Бойченко. - Есеїстика — це така розмова, де справді говориш ти, говориш зі своїми читачами. Говориш вільно, не проповідуєш істини, а лише пропонує подумати про них. Загалом така сократівська традиція. Є щось дуже приємно в тому, щоб шукати істину, і дуже щось є огидне в тому, щоб думати ніби ти її знайшов. Оцей процес пошуку й діалогу з читачем - есеїстика дає цю можливість відчути краще, ніж інші жанри. Можливо, саме тому я нею й займаюсь".

Цьогорічними фіналістами стали Владислав Єрмоленко зі збіркою "Далекі близькі. Есеї з філософії та літератури", Василь Махно із книгою "Ровер" та Олександр Бойченко з "Більше/Менше".

"Ми дуже раді, що сучасні технології долають відстань і ти можем нас бачити в далекому Нью-Йорку, а ми тебе в ще дальшому Києві", - говорить президент Українського центру міжнародного ПЕН-клубу Микола Рябчук Василеві Махну, який щойно вийшов на зв'язок по Skype з Нью-Йорка.

"В дуже близькому Києві, - сміється Махно. - Я визначив для себе, що "Ровер" — це двоколісна метафора пам'яті. Цим ровером можна їхати куди-завгодно. Й цікаво, що те, що не вдалось засобами поетичними, я хотів розвинути у есеях".

Після церемонії нагородження всіх запрошують на фуршет. Пригощають сирами з пліснявою, фруктами, білим та червоним вином.

Премія імені Юрія Шевельова заснована 2013 року. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю. Лауреатами попередніх років були Тарас Прохасько з книжкою "Однієї і тої самої" (2013), Андрій Портнов зі збірником "Історії для домашнього вжитку" (2013) та Костянтин Москалець з книгою "Сполохи" (2014).

Зараз ви читаєте новину «Олександр Бойченко отримав премію Юрія Шевельова по Skype». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі