четвер, 10 листопада 2016 16:32

"Не можна співати дитині колискову у смутку, бо закладеш таку долю" - Ніна Матвієнко

Автор: Сергій Старостенко
 

Народна артистка України Ніна Матвієнко готує великий сольний концерт, на якому виконає, зокрема й цілу програму народних і авторських колискових.

"Саме цікаве — що оці колискові, які люди самі придумували, з часом ставали народними, - каже співачка. - Отак як "Рідна мати моя", "Чорнобривці" — уже не знають ні авторів, ні композиторів. Все пішло в народ. Я думаю, що автентичним стає те, що хочеться співати. Колискові, які в мене є, майже всі авторські. Дуже мало автентичних. Буду співати деякі на слова Шевченка, але на народну мелодію.

Хвилююче, коли ти чуєш ці слова: "Спи засни, моя дитино, спи, моє маля. Ніч іде в гаї-долини, трави нахиля", - їх писав Андрій Малишко. Платон Майборода, який написав музику до цієї пісні, не мав дітей. Але є в тебе дитина чи нема — ти дитинний до кінця життя.

Співаю зараз колискові онучці Ніні. Дитинка слухає і не спить. Я співаю - вона співає. Найбільше люблю "Люлі, люлі, люлі, налетіли гулі". Спочатку онука плакала, коли я її виконувала, і я перестала. Почала співати "Гойда, гойда-гой, ніченька іде". А дитинка повторює "Ааааа". Я співаю і вона співає, а потім переводжу в шиплячі інтонації "шшшшш", імітую вітер, і вона засинає.

Автор: Сергій Старостенко
 

Не можна дитину колихати в сумові. Бо мати може й таку долю дитині дати.

Згадую, спить мій перший син кількамісячний, я над ним співаю: "Колисала я дитиноньку маленьку". Він слухає і диригує ручкою. Дивуюсь, чому він художником став, а не співаком. Але я заклала йому долю. Казала, що хочу, щоб він був талановитим, як наш дідусь Іван. Але дідусь був нежонатим, і син мій теж зрештою нежонатий зостався.

Не можна при дитині ляпати щось непотрібне. Треба розуміти, що в кожному слові ти закладаєш долю. Беру зараз свою Нінусю на руки, кажу: "Любиме ти моє, щастя ти моє" - гойдаю і вона сміється. Коли Тоня їй заборонила щось чіпати, мала сіла, спинкою розвернулась і так ридає. Я не знала, що робити - чи дати відплакатись, чи навпаки. Я до неї, кажу: "Ну ці сльозки, ну чого ж вони течуть. Не треба плакати, ти ж така хороша у мене". Всіляко заспокоювала", - поділилася співачка.

Сольний концерт Ніни Матвієнко відбудеться у Києві 19 листопада в Будинку культури НТУ КПІ. Повне інтерв'ю читайте в найближчих номерах журналу "Країна" та стежте за анонсами на Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Не можна співати дитині колискову у смутку, бо закладеш таку долю" - Ніна Матвієнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі