вівторок, 11 листопада 2014 18:19

Настав час сказати Росії "досить" - Маріо Варгас Льоса

Настав час сказати Росії "досить" - Маріо Варгас Льоса
Фото: УНН

Дуже важливо, щоб Україна інтегрувалася до Європи і жила в мирі. Для диктатур, які ще побутують у світі, існування спільноти, заснованої на дусі свободи, - це дуже страшно. Про це під час лекції в університеті Шевченка розповів нобелівський лауреат з літератури 2010 року перуанський письменник Маріо Варгас Льоса.

"Я дуже хотів приїхати сюди, оскільки за останні місяці Україна перетворилася на центр, за яким спостерігає весь світ, - сказав Льоса. – Зараз Україна переживає дуже важкі часи, але це часи боротьби за свободу, демократію і законність. – Одна з причин, чому я так хотів приїхати до України, це рух громадянського суспільства, яке хоче покінчити з автори тарною традицією. Вони не хочуть більше російських інтервенцій і корупції. Їм набридло, що політика не є реалістичною, а є лише засобом особистого збагачення. Я побачив зблизька, як люди мобілізуються заради свободи".

Письменник вважає, що Європа недостатньо підтримує Україну.

"Безумовно, якщо Путін стоятиме на своєму і створить цю штучну республіку Новоросія, яка буде російським анклавом в Україні, сенс її існування полягатиме в тому, щоб показати провал демократії в Україні, - переконаний письменник. - Я думаю, що Європа не продемонструвала достатньої підтримки і солідарності по відношенню до Україну. Російська ініціатива для мене є безумовно колоніальною. Тому я думаю, що відчуття підтримки і солідарності має величезне значення. В багатьох урядах спостерігається певна упередженість до відкритого протистояння Росії, але я вважаю, що настав час сказати досить".

Українське питання мобілізувало і об'єднало інтелектуалів світу, вважає письменник.

"Україна прожила героїчне минуле, більшість українців хочуть стати членами тієї Європи, яка будується на основі свободи і культури. Не зважаючи на важкі часи, які ми зараз переживаємо, це проект дуже важливий для Європи і для свободи у всьому світі. Тому про те, що трапилося в Україні, знають в скрізь. З іншого боку інтелектуали нашого часу не такі, як трьох попередніх поколінь, вони стали цінниками, вони втратили ентузіазм і впевненість у майбутньому… Але це не стосується українського питання. Я не знаю, чи ви розумієте, як мобілізувався інтелектуали в Європі, США, Латинській Америці. Вони стали солідарними й дуже критичними до путінської Росії і насильства, яке там панує. Вони позитивно дивляться на інтеграцію і демократизацію України", - вважає Льоса.

Зараз ви читаєте новину «Настав час сказати Росії "досить" - Маріо Варгас Льоса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі