пʼятниця, 24 червня 2011 18:09

Національна опера завершує сезон прем'єрою Чайковського

Національна опера завершує сезон прем'єрою Чайковського

1 та 8 липня у Національній опері ім. Т. Г. Шевченка покажуть прем'єру опери "Іоланта" Петра Чайковського.

"Це остання опера Чайковського, написана за рік до смерті, 1891-го року. На сцені театру опери та балету прем'єра цієї опери відбулась 7 грудня 1961-го. Потім у нас 50 років не було цієї вистави. Ми вирішили, що зараз вона потрібна і на часі. "Іоланта" — лаконічна за формою опера. В ній дев'ять героїв і всі їхні партії є унікальними, вони увійшли до оперної скарбниці", - сказав директор Національної опери Петро Чуприна на прес-конференції.

В основу опери покладена п'єса данського письменника Генріха Герца "Дочка короля Рене". За сюжетом сліпа від народження дочка короля Провансу не знає про своє нещастя. Правду вона дізнається від лицаря, який в неї закохався. П'єса має щасливу розв'язку: Іоланта виліковується.

"Якщо мене запитати про що "Іоланта", я скажу — про любов. Опера сконцентрована в діях та героях, в них самих та їхніх аріях. Але найбільше прописана головна героїня Іоланта. У нас вона буде існувати в двох вимірах: у своєму внутрішньому світі, де немає світла і кольору, і зовнішньому - в який вона врешті-решт приходить" , - розповів режисер-постановник Микола Третяк.

Сценічним оформленням займалась Марія Левитська. Готичні декорації та історичні костюми відтворюватимуть атмосферу кінця 15 століття, повідомив Третяк. Диригентом-постановником став Володимир Кожухар.

Останньою виставою 143-й театрального сезону в Національній опері стане "Запорожець за Дунаєм" С. Гулака-Артемовського. Його покажуть 10 липня.

Зараз ви читаєте новину «Національна опера завершує сезон прем'єрою Чайковського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі