понеділок, 08 серпня 2011 20:56

На Закарпатті випустили 25 професійних літераторів
10

Фото: Фото: Андрій Бомчик

1-6 серпня поблизу озера Синевир (Закарпаття) молодих літераторів з 13 регіонів України навчали основам успіху в літературі. Лекції читали такі письменники та видавці: Олександр Ірванець, Богдана Матіяш, Завен Баблоян, Антон Санченко, Олександр Гаврош, Гриць Семенчук та Ілля Стронґовський.

Літню літературну школу другий рік поспіль організовує Літклуб "Маруся". Із 130 заявок організатори відібрали 25 учасників з різних областей України. Вони прослухали 22 лекції. Також у програмі були рольові ігри, дискусії та творчі завдання.

За словами організаторів, цього року вони зробили акцент на темах просування творів, співпраці з видавцями, грантах. Багато часу приділили майбутньому книги та альтернативним шляхам поширення літературного продукту, наприклад, електронному книговиданню. Лектори не оминули увагою і літературний менеджмент, піар та літкритику.

Окрім навчання, закарпатський письменник Гаврош провів кілька екскурсій історичними місцями с. Колочава, де і жили учасники. Відвідали Літературний музей чеського письменника Івана Ольбрахта, музей під відкритим небом "Старе місто", озеро Синевир, тощо.

Один з організаторів Літературної школи Марія Придьма переконана, що українському літпроцесу не вистачає подібних освітніх проектів.

"Важливо, щоб молоді митці отримували систематичні знання про літературний процес і книжковий ринок, а в нас немає інституції літературної освіти, тому ціле покоління опиняється в прірві, молоді доводиться наосліп просуватись в літературі. Ми намагаємось заповнити цей вакуум. І вже маємо гарні результати: наших учасників починають видавати, запрошувати на фестивалі. Без перебільшення можу сказати, що ми випустили 25 професійних літераторів", - зауважила вона.

Один з лекторів, письменник Антон Санченко вражений учасниками проекту, які виявились цілеспрямованими, наполегливими та позитивними.

"У молодих літераторів є бажанням розмовляти про речі, які я за інерцією вважав нецікавими молоді. Можливо, суспільство буде приємно здивоване тим, що це покоління теж може бути позитивним і творчим, а не депресивним і конфліктним, як зараз", - поділився він.

Кращі твори учасників і лекторів проекту видадуть однією книгою накладом 500 примірників у вересні 2011 року до Форуму видавців у Львові.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті випустили 25 професійних літераторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі