вівторок, 28 квітня 2015 16:41

На ящиках з-під набоїв намалювали ікони
12

Фото: Леся Межва

У Львівському музеї імені Андрея Шептицького до 30 квітня презентується виставка ікон на дерев'яних ящиках з набоїв. Її створили троє київських художників - Олександр Клименко, Наталія Волобуєва та Софія Атлантова. Частина виставки зараз експонується у Німеччині.

Ящики іконописцям постачають знайомі і волонтери з АТО. За 4 місяці художники створили півсотні таких картин. Перед малюванням художники спеціально не обробляли дошки, залишили усі недоліки, зруби, навіть металеві завіси.

"Якось я побував у батальйоні "Січ", побачив там багато таких розбитих ящиків. Вони схожі на дошки, на яких я зазвичай малюю. У мене виникла ідея, - говорить Олександр Клименко. - Разом ми створили серію класичних візантійських ікон. Ці дошки воювали. Їх привезли з Дебальцевого і Пісків. Дуже важливо, що дошки збирали солдати. Тому це наш спільний проект – митців і бійців. Це спроба перетворити жах на красу. Як у християнстві життя і воскресіння перемагають над смертю, так і ці дошки отримали нове життя. Коли я малював, думав, що було би добре, якби поранені і каліки після війни були так само оцінені і потрібними в суспільстві, які ці ящики."

Виручені з експозицій та продажу ікони художник передає Першому добровольчому мобільному шпиталю імені Миколи Пирогова. Одна ікона ціниться від 600 євро. Надалі картини планують возити Європою, зокрема виставити у центральному офісі Європарламенту.

На закриття львівської виставки 30 квітня приїдуть столичні та львівські письменники. Будуть читати і дискутувати.

"Вони підтримують нашу ідею і допомагають. Концептуальне мистецтво має служити пораненим. Тема Донбасу сьогодні говорить не лише мовою літератури, а асоціаціями," - додав Клименко.

Зараз ви читаєте новину «На ящиках з-під набоїв намалювали ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі