понеділок, 28 травня 2012 16:11

На Прикарпатті відзначили День героїв реконструкцією бою УПА з НКВС
11

Цією датою вшановують вбитого Євгена Коновальця
Фото: Фото: PHL
Дівчата тримають великий портрет Степана Бандери
Ветеранів цілий день возять безкоштовно у громадському транспорті
Хода ішла до парку імені Тараса Шевченка
Вояки готові до "бою"

Святкування Дня героїв в обласному центрі Прикарпаття почалося в Меморіальному сквері, біля Хреста пам'яті жертв комуністичних репресій.

Після панахиди голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський зачитав "Апель" (список) полеглих ОУН-УПА, які загинули "на полі слави" за Україною.

До могили жертв комуністичного терору, в якій поховано 269 політв'язнів, закатованих у Станіславській (Івано-Франківській) в'язниці в 1941р. керівники області та міста, ветерани УПА, громадськість поклали вінки і квіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На місці Гурбенського бою між УПА та НКВС живе одинокий монах

Потім вулицями міста пройшла урочиста хода "Марш слави УПА".

На Вічевому майдані відбулося урочисте віче, на якому виступили керівники ОДА, обласної ради та інші. Між виступами художні колективи виконували патріотичні українські пісні.

Дальее колона вирушила до парку культури та відпочинку ім.Т.Шевченка. Вперше з ініціативи Пласту і за підтримки міської влади у місцевому парку була показана реконструкція бою УПА з загоном НКВС. Пластуни також провели конкурс з маршової ходи. Для ветеранів ОУН УПА зробили святковий обід, а міські служби зголосилися весь день безкоштовно перевозити ветеранів національно-визвольного руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Києвом відтворили один з останніх боїв Європи 1945-го

Традиція відзначати День Героїв бере початок в 1941 році коли другий великий збір Організації Українських Націоналістів вирішив таким чином вшановувати пам'ять Євгена Коновальця, якого вбили 23 травня 1938 в Роттердамі.

Цього року в Івано-Франківськ прибули ветерани Української повстанської армії з усіх районів та міст обласного значення, всього близько 300 чоловік.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті відзначили День героїв реконструкцією бою УПА з НКВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути