вівторок, 22 жовтня 2013 15:46

На лекції до Денисенко, Карпи і Забужко - у Києві стартувала осіння Літшкола
10

Фото: Фото: Катерина Гончарова

Днями у Києві стартували заняття осінньої літературної школи, під час якої 30 людей навчатимуться майстерності літературного письма. Викладатимуть їм одинадцять знаних українських письменників і літературних фахівців. Серед них - Оксана Забужко, Ірена Карпа, Любко Дереш та літературний оглядач Ірина Славінська. Також на запрошення організаторів до занять Літшколи долучиться американська письменниця і викладачка Бекі Босхарт, яка зараз саме перебуває в Україні.

"Хорошого режисера важко уявити без професійної освіти. Художники свій власний стиль виробляють теж у процесі навчання. Не говорячи вже про те, що освіта необхідна і музикантові. Тож чому б не посприяти освіті літеартурній? У Європі різного роду літературні школи - це дуже поширена практика, яка дає очевидні результати", - розповів Дмитро Стретович, координатор Центру літературної освіти.

Заняття проводять тричі на тиждень - по вівторках, четвергах і суботах - у видавництві "Смолоскип". На участь у заняттях надійшло 92 заявки. Із них організатори обрали 30. Таким чином, на одне місце в Літшколі претендували 3-4 людини.

"Цікаво, що усі заявки надходили від киян. Також переважна більшість тих, хто хоче долучитися до занять і лекцій - дівчата. Займатимуться у нас ті, для кого література - це щось зовсім нове. Але також прийдуть і люди, які вже певним чином заявили про себе в літературному середовищі", - додав Стретович.

"Як правник, я розповідатиму на Літшколі про авторське право. Це допоможе молодому авторові легше і раціональніше спілкуватись із видавцями, формувати із ними стосунки. Розповім, чого варто уникати і на що звертати увагу, - зазначила Лариса Денисенко. - У мене в Австрії є друзі, які викладають оперний спів. Вони мені колись розповіли, що опанувати це мистецтво може будь-хто, аби лише він мав слух. Якщо слух є, за місяць людина робить в оперному співі колосальні успіхи. В літературі - щось дуже подібне. Треба мати, умовно кажучи, "слух на слова". Якщо він є, то, здобувши практику, людина зможе досить добре писати".

Навчальну програму Літшколи розпочала лекція директора видавництва "Смолоскип" та партнера Літшколи - Ростислава Семківа. Говорили про літературу як процес. Також Антон Санченко вже розповів про те, як не стати графоманом та видати першу книжку молодому автору. Журналіст і письменник Юрій Макаров найближчим часом навчить працювати з психологією персонажів. Найуспішніший детективник України Андрій Кокотюха розповість, звідки брати героїв і як їх описувати.

Зараз ви читаєте новину «На лекції до Денисенко, Карпи і Забужко - у Києві стартувала осіння Літшкола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі