субота, 24 березня 2012 16:28

На кінофестивалі "Docudays UA" пропонують зустрітися з лесбійкою чи біженцем

На кінофестивалі "Docudays UA" пропонують зустрітися з лесбійкою чи біженцем
Кінопокази триватимуть до 29-го березня. Фото: globalinfo.ua

23 березня у Києві стартував Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Кінопокази відбудуться у Будинку кіно та кінотеатрі "Кінопанорама".

Темою фестивалю стало питання авторитаризму в Україні. Фільми конкурсної програми судитимуть письменник Іван Малкович, російський кінодокументаліст Марина Разбєжкіна, директор Краківського кінофестивалю Кшиштоф Гієрат. Член журі, режиссер Валерій Балаян, у позаконкурсній програмі покаже два свої фільми.

"Одна стрічка розкаже про тортури в Казахстані. Насправді, це дуже закрита країна і ми маємо мало правдивої інформації про режим, який існує в Казахстані. Серед людей панує страх сказати щось проти системи, - каже Балаян. - Позаторік на "Docudays UA" я презентував свій фільм про вбиту російську журналістку Настю Бабурову "Любіть мене, будь ласка". Тоді жоден російський фестиваль не наважився його показати. Чимало фестивалів у Росії, які піднімають правозахисну тематику, займаються тільки імітацією цього".

Другого дня серед спеціальних подій фестивалю представили кіноальманах "Молоді для молодих". Його привезла латвійський продюсер Ілона Бічевська.

"Проект об'єднав 15 історій 15-ти режисерів, - розповідає Бічевська. - Короткометражки розказують про життя молоді у країнах колишнього Радянського Союзу. Запросили до участі режисерів одного покоління. Вони народилися ще у Радянському Союзі, але виросли уже в незалежних державах. Українську стрічку зняв режиссер Роман Бондарчук".

На фестивалі можна відвідати "Живу бібліотеку".

"У бібліотеці буде 20 живих книг, - каже програмний координатор Ксенія Харченко. – Серед них біженець, мусульманин, лесбійка. В інваліда можна буде запитати, як йому користуватися візком в автобусі чи ходить до громадських туалетів. У живій бібліотеці немає дурних запитань. Вона допоможе боротися зі стереотипами, які існують у суспільстві стосовно певних групп людей".

Фестиваль триватиме до 29-го березня.

Зараз ви читаєте новину «На кінофестивалі "Docudays UA" пропонують зустрітися з лесбійкою чи біженцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі