четвер, 15 серпня 2013 13:49

На фестиваль "Лемківська Ватра" з'їхалося вісім тисяч лемків з різних країн
21

Фото: Фото: Bart?omiej Kie?tyka

На 31-му фестивалі Лемківська Ватра у селі Ждиня (Польща) зібралося близько 8 тисяч лемків з України, Польщі та закордону - США, Канади, Німеччини. Збір лемків з усього світу традиційно проводиться у Польщі третьої суботи й неділі липня щороку.

Лемки - це етнічна група українського народу, яка здавна живе по обох схилах Східних Бескидів (у Карпатах між ріками Сян і Попрад та на захід від ріки Уж). Назва походить від вживаної ними мовної частки "лем" замість "лише", "тільки", "щойно". Лемківське життя оповите різними повір'ями про злі і добрі сили природи.

Мета фестивалю - зберегти традиції, культурні надбання, етнографічні особливості. Лемківська Ватра символізує відродження лемківської культури, яку розкидали по цілому світі.

Упродовж трьох днів на фестивалі проводили літургії під відкритим небом, панахиду за жертвами акції „Вісла". Можна було побачити виставку фотографій і документів про руйнування церков на Холмщині та Підляші 1938 року, виставку лемківського маляра Епіфанія Дровняка (Никіфора), виставку картин сучасного лемківського маляра Штефана Телепа. У приміщенні показували фільми про Лемківщину. Для молоді проводили цікаві конкурси - спартакіаду, змагання в різані дров, перетягуванні рук, доїнні корів.

"Лемківська Ватра" – це фестиваль, де в одному місці гуртуються і відпочивають представники різних поколінь: від дідусів і бабусь, до молоді, сімейних пар і зовсім маленьких дітей. Такого затишного і водночас драйвового фестивалю в Україні ще потрібно пошукати. Окрім музичної програми відбуваються чимало презентацій, виставок, майстер-класів, спортивних змагань і усе це на фоні мальовничих гір і чистої природи. Для дітей іокрема програма: виступи дитячих колективів і різноманітні конкурси, дитячі спортивні змагання. Тут кожен знайде собі розваги до душі. Приємно, що лемки зберігають свої автентичні корені та з такою щирістю і невимушеністю, без жодного натяку на "шароварщину" плекають власну культуру, навіть поза межами України", - каже Андрій Стрехалюк, цьогоріч вперше відвідав фестиваль.

На сцені фестивалю виступили більше 30 музичних колективів із Польщі, України, Словаччини. Із Сербії приїхали лемківські колективи Жатва з Коцура, Чоловіча співацька група з Нового Саду та Квартет з Руського Керестура. Це – нащадки тих русинів, які 260 років тому переселилися у сербську Воєводину з Пряшівщини і досі зберігають свою національну ідентичність, мову та традиційну культуру.

Сучасну музику грали Luiku з Києва, Larz Reller Band з Одеси, Lemko-tauer із Стшелець Краєнських та багато інших.

Зараз ви читаєте новину «На фестиваль "Лемківська Ватра" з'їхалося вісім тисяч лемків з різних країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі