вівторок, 17 березня 2015 18:55

"Музична шпаргалка": Гуцули переспівали світові хіти

"Музична шпаргалка": Гуцули переспівали світові хіти

"Музикою дикого заходу" називали в часи всеукраїнського дебюту десять років тому творчість івано-франківського гурту "Перкалаба". Cка-панк, щільно замішаний на балкано-карпатському драйві, своєю енергією примушував танцювати навіть безногих.

В традиційній рубриці "музична шпаргалка" Gazeta.ua продовжує відслідковувати влив світового шоу-бізнесу на український. Нагодою згадати саме "Перкалабу" стала реінкарнація групи наприкінці минулого року у новому складі.

Дебютний диск Федота і компанії вийшов у 2004-му році. Колоритного фронтмена в "Перкалабі" замінили, але в пам'яті меломанів він назавжди буде пов'язаний з візитівкою групи, цією піснею

Навіть недосвідчений меломан легко здогадається, що івано-франківсьців на неї надихнув хіт британця Стінґа 2000-го року

На альбомній версії композиції "Любові поклик ау-уа" гурту "Перкалаба" допомогла, підспівавши, ще один станіславський музичний феномен, співачка, письменниця і просто розумаха Ірена Карпа.

В музичній частині для ефектної коди в композиції "допоміг" італійський ді-джей Роберт Майлз. Українці використали його тему "Children", яку в середині 1990-х не знали, напевно, лише немовлята і то наврядчи.

"Перкалаба" і надалі продовжувала не цуратися в своїй творчості переспівів , переосмислень улюбленої музики. В їх репертуарі були шалені, гуцульські варіанти пісень вітчизняних рок-легенд "Братів Гадюкіних", "Вія", "Скрябіна", знаменита пісенька з польського серіалу "Чотири танкісти і пес", музичні теми західних зірок Інґрід, Ніні Роcсо.

Ми ж послухаємо "перкалабівський варіант" хіта 1970 року англійської групи Christie - Yellow River

Аби прихильникам інших українських музик не було образливо, згадаємо в "Музичній шпаргалці" і їхні запозичення у "фірми". Піонери реґі в Україні

"The ВЙО" в пісні "Карпати" зі свого крайнього альбому "Мапи" минулого року дуже смачно вставили фрагмент композиції електронщиків "The Prodigy" з англійського графства Ессекс

Хлопці з Кобиляк вибрали "Out Of Space" - річ 1993 року, часів, коли самі "The ВЙО" ще тільки мріяли хоча б про славу в обласному центрі Полтава.

 - Зараз мало хто вже пам'ятає київський дует "Green Grey", а в середині 1990-х російські продюсери підписали контракт з групою, а потім навмисно не стали її розкручувати, - розповідає лідер рок-гурту "ВВ" Олег Скрипка. - Бо кияни прибрали б весь тодішній расєянський "рокапопс", і, отже, ці самі продюсери миттєво стали б жебраками.

"Сірозелені" у середині 1990-х дійсно стали революціонерами в музиці на просторах колишнього СРСР - чи не перші почали якісно міксувати хіп-хоп і живу рок музику. Подібний жанр сам собою передбачає використання в якості приправи найкращих шматочків з музики минулого у власній творчості.

Ми ж пригадаємо один із перших їх хітів "Green Grey"

В "Депресивном листопаде" легко можна впізнати гітару з "XXL" француженки Мілен Фармер.

Меломанам зі стажем, які знайомі з детройтським рокером Тедом Ньюджентом, з посмішкою чують його "Камон, бейбі" з пісні "Stranglehold" 30-річної давнини у пісні "Хата№2" львів'ян

"Плач Єремії"

Версія львів'ян

Зараз ви читаєте новину «"Музична шпаргалка": Гуцули переспівали світові хіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі