вівторок, 25 жовтня 2016 21:47

Музика для Марточки або світова прем`єра концерту для віолончелі

 
2 листопада в Національній опері відбудеться світова прем`єра Другого Концерту для віолончелі з оркестром легендарного українського композитора Євгена Станковича в рамках другої частини Національного проекту "Три "С": Скорик – Станкович - Cильвестров". Після Києва проект вирушить у гастрольний тур містами України і побуває протягом сезону 2016-2017 року в Чернівцях, Харкові, Ужгороді, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Коломиї.
Євген Станкович закінчив роботу над Другим концертом для віолончелі з оркестром у квітні 2016 р. після більш ніж 45 років перерви у цьому жанрі. Концерт складається з 3-х частин: "Музика для Марточки", "Постлюдія" та "Монолог діда". Їх назви красномовно свідчать, кому маємо дякувати за його появу на світ! Проте, є цікава історія, що вже стала легендою, як саме цей концерт замовляв написати для нього Мстислав Ростропович.
Станкович написав свій, один з найбільш ранніх творів - Перший віолончельний концерт у 1968 р. Прем'єру виконав його друг – Всеволод Якименко, але після цього концерт фактично зник з поля зору виконавців і навіть голоси для оркестру були на довгий час втрачені. І сам автор цей твір активно не популяризує. Однак, його все ж таки почув Ростропович і він йому сподобався. В один з приїздів з концертом до Києва Ростропович попросив Станковича написати і йому концерт для віолончелі з оркестром. І це вже після того, як з'явилися концерти від Шостаковича, Прокоф'єва з присвятою віолончелісту! Проте, Станкович в той час активно писав музику для кіно і не поквапився виконувати замовлення легенадарного музиканта. У другий приїзд Ростроповича, коли Станкович думав, що той забув про своє замовлення чи взагалі то було жартом Маестро, Мстислав Леопольдович й каже: "Де мій концерт?" Свідком цієї розмови стала українська віолончелистка Марія Чайковська (перша виконавиця концерту №1 Скорика), яка і познайомила Ростроповича зі Станковичем. Тож, для Станковича стало справою честі все-таки написати Другий концерт. Проте, доля розпорядилася інакше – за рік Ростроповича депортували з СРСР та згодом позбавили громадянства. Тож, ідея віолончельного концерту, як спогад про Роспроповича, залишилася не втіленою аж до 2016 р. Проект "Три "С" підштовхнув Станковича та його віолончельне минуле. А ще цікавий факт: перший виконавець цього концерту - Олександр Пірієв - має азербайджанські корені, а Ростропович, як відомо народився в Баку
 

Проект "Три "С" підштовхнув Станковича та його віолончельне минуле. А ще цікавий факт: перший виконавець цього концерту - Олександр Пірієв - має азербайджанські корені, а Ростропович, як відомо народився в Баку.

2 листопада твори фундатора сучасної композиторської школи України, автора легендарної фольк-опери "Цвіт Папороті", виконуватимуться в діалозі з найвідомішим композитором ХХ ст. - Дмитром Шостаковичем. І той і інший – брила! І той і інший - особа Часу і душа Народу.Обидва - генії!
Також в програмі: Дмитро Шостакович - симфонія №9, Євген Станкович - вибрані фрагменти з балету "Прометей" і "Страстей за Тарасом" для хору та оркестру.

Зараз ви читаєте новину «Музика для Марточки або світова прем`єра концерту для віолончелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі