вівторок, 03 червня 2014 18:40

Музична шпаргалка: хто надихає Океан Ельзи

Музична шпаргалка: хто надихає Океан Ельзи
фото glamournews.net/

Продовжуємо нашу традиційну рубрику "Музична шпаргалка". У ній Gazeta.ua міркуватиме про музичні алюзії. Минулого разу ми писали про Братів Гадюкіних та впливи іноземних гуртів на їхню творчість. Цього разу прослідкуємо мотиви зарубіжних виконавців на пісні "Океану Ельзи". Гурт саме розпочав турне стадіонами України на честь свого 20-річчя.

Ми вибрали 4 пісні "Океанів", які мають впізнавані мотиви зі світової музики.

19 платинових дисків має альбом "Physical Graffiti" англійських рокерів Led Zeppelin, що побачив світ у 1975-му році. На свої платівці "Земля" 2013-го року український гурт "Океан Ельзи" "позичили" дві композиції з цього альбому "цепелінів":

1. У пісні "Бодегіта" важко не впізнати "Trampled Under Foot"

Власне, і сам "Trampled Under Foot"

2. Написати пісню "Караван" зі східним колоритом, Вакарчука і компанію скоріше за все надихнув епохальна "Kashmir" від класиків року

Led Zeppelin присвятили пісню Kashmir своїм відвідинам пустелі Сахара. Але їм сподобалась своєю східною-екзотикою назва одного із північно-індійських штатів, через війну за який Індія і Пакістан стали 6 і 7 офіційними ядерними державами. Англійці так назвали композицію, хоча мандрували в зовсім іншій частині світу.

3. "Грішили" українські музиканти запозиченнями з світового музичного доробку не раз. Початок пісні "Королева" з альбому "Dolce Vita" 2010-го року дуже нагадує Pigs (Three different Ones) групи "Pink Floyd". У 1977-му англійці написали концептуальний альбом "Animals" за мотивами книги Джорджа Оруелла "Скотний двір". Ефект "ділей" із Пінк Флойда також використовували білоруси "Ляпіс Трубецкой" у пісні "Нафта".

Океан Ельзи, "Королева"

Pink Floyd, Pigs

4. 20 років тому, на початку своєї кар'єри "Океан Ельзи" вставили у своєї пісню фрагмент хіт того року "Black Hole Sun" гранж-гурту із Сіетла Soundgarden. Це чути на 3.40 хв.

 Таке музичне хуліганство можна пояснити веселим настроєм самого "Мікі Мауса" - пісні про лісових звірів, які дивляться MTV.

Soundgarden - Black Hole Sun

 

Зараз ви читаєте новину «Музична шпаргалка: хто надихає Океан Ельзи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі