середа, 18 квітня 2012 12:34

Музей Сергія Прокоф'єва підготувався до зустрічі з футбольними фанами
9

Сергію Прокоф'єву повернули окуляри - їх у пам'ятника крали п'ять разів з моменту встановлення в 1991 році
Фото: Фото: Тетяна Заровна
Найцінніші експонати - це особисті речі: рукавички, краватка, шарф, попільничка, домашній посуд, камертон композитора подарувала його друга дружина Міра Мендельсон.
Стаття, яка мало не вбила композитора.

17 квітня в селі Красне (Красноармійський район Донецької області) відкрився після реконструкції єдиний музей Сергія Прокоф'єва.

"Є ще меморіальні кімнати - в московській квартирі, де помер композитор, і в його московській школі, - каже директор Ольга Пузік, - Але повноцінний музей тут, в 55 км. від Донецька."

У Донецьку вирішили зробити Сергія Прокоф'єва культурним брендом, і тому назвали ім'ям композитора оновлений донецький аеропорт, який буде зустрічати вболівальників Євро-2012. А на реконструкцію музею витратили з обласного бюджету 5 млн. гривень. Розраховуючи, що іноземцям Донецьк здасться цікавим не тільки своєю спортивною ареною, організували туристичні маршрути. І музей Прокоф'єва - один з них.

До футбольного чемпіонату в музеї з'явилися новий туалет, конференц-зал, пристойні меблі. Монументальному Сергію Прокоф'єву повернули окуляри - їх з пам'ятника крали п'ять разів з моменту установки навпроти музею в 1991 році.

Найбільшу цінність експозиції представляють особисті речі композитора, його фото і документи. Майже всі вони подаровані родичами композитора.

"Друга дружина Міра Мендельсон передала музею камертон, рукавички, шарф, краватку, посуд. Рік тому в музеї побували онуки, які живуть в Лондоні - Корделія Прокоф'єва і Беатріс Форест. Вони привезли в дар графічні портрети Сергія Сергійовича, написані їхнім батьком Олегом, відомим художником, і портрет їхні дідуся на смертному одрі, невідомого автора. Онук Сергій Святославович нам неодноразово надсилав книги з Парижа ", - говорить Ольга Пузік.

Серед цінних предметів примірник газети "Правда" 1948 року випуску, який довів композитора до гіпертонічного кризу.

"Незважаючи на те, що Прокоф'єв був удостоєний 6 сталінських премій (шосту отримав пізніше), в 1948 році його жорстоко розгромили в могутньої газеті" Правда ". Там композитора зарахували до носіїв "антинародного напрямку", разом з Шостаковичем і Хачатуряном. Творчість Прокоф'єва назвали збоченням, яке є чужим смакам радянського народу, угледіли "невропатичні поєднання" і "хаотичне нагромадження звуків". Цю думку було відображено в спеціальному Постанові ЦК ВКП (б), після якого, як писав Мясковський, "відразу зраділи і заворушилися всі посередності".

Прокоф'єв після цієї статті соромився пропонувати на радіо свої нові твори. Галина Уланова відмовлялася танцювати в його балеті. Танцівники жартували: "Немає повісті сумнішої на світі, ніж повість про" Ромео і Джульєтту", маючи на увазі Прокоф'євський балет, який не ставили", - розповідає працівник музею Валерія Солдатова.

На жаль, в селі Красне не зберігся будинок, де жили Прокоф'єви. У жалюгідному стані перебуває Петропавлівська церква, побудована в 1840 році, де хрестили маленького Прокоф'єва. У храмі тече дах, потребують реставрації розпис та ікони.

По дорозі в Красне євротуристи зможуть познайомитися не тільки з місцевими плюсами: вони будуть підстрибувати на вибоїнах і ямах доріг, побачать рясно засипані сміттям узбіччя, зруйновані сільські будинки і як димлять труби Курахівської ТЕС.

Сергій Прокоф'єв - найбільш часто виконуваний композитор XX століття. Він народився в маєтку університетського товариша свого батька Сонцовка (колишня назва Красного).

Батько Сергія Прокоф'єва був вченим агрономом, мама опікувалася школою, в приміщенні якої знаходиться музей. В Сонцовці Сергій Прокоф'єв прожив до 13 років. Деякий час вважалося, що мала батьківщина Прокоф'єва знаходиться на Дніпропетровщині, але потім вичитали справжнє місце в мемуарах.

З 1918-го по 1933 рік Сергій Сергійович жив і працював за кордоном, а помер в один день зі Сталіним у Москві. Багато хто вважав Сергія Прокоф'єва улюбленцем тирана, саме в СРСР Прокоф'єв створив свої найкращі творіння, але після вищезгаданої розгромної Постанови його першу дружину іноземку Ліну, матір дітей композитора, звинуватили в шпигунстві і заслали на 20 років. Про смерть же самого композитора країна дізналася лише за тиждень після його похорону.

Сергій Прокоф'єв був надзвичайно плідний, до його найкращих творіннь відносять музику до геніальних фільмів Ейзенштейна - "Олександр Невський" та "Іван Грозний". У 1946 році Прокоф'євського "Петю і вовка" екранізував Уолт Дісней. У 1975 році сюїта Прокоф'єва перетворилася на рок-оперу у виконанні британських музикантів Брайана Іно, Філа Коллінза, Гері Мура, Манфреда Менна. У 2004 році диск "Петя і вовк" був удостоєний премії "Греммі", "розмовну" частину якого представили голоси Михайла Горбачова, Білла Клінтона, Софі Лорен.

Зараз ви читаєте новину «Музей Сергія Прокоф'єва підготувався до зустрічі з футбольними фанами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі