четвер, 16 червня 2016 17:18

Музей Ханенків відкрив архіви
5

15-20 червня у Києві пройде перший Тиждень мистецтв. Kyiv art week створений за зразком світових форумів мистецтва. Більш як 15 локацій приймуть у своїх стінах галереї і виставкові проекти з різних країн. Розповідаємо про деякі найцікавіші проекти.

Однією з ключових локацій київського тижня мистецтв став виставковий простір Арт-холу D12, де відбувається Міжнародний галерейний форум. На трьох поверхах розташувалося понад 20 галерей з 7 країн світу – України, Франції, Грузії, Білорусі, Литви, Польщі, Вірменії.
Грузинська галерея Gamrekeli з Тбілісі представляє проект Олега Тимченка "Кульмінація". На портретах цього художника виразно зображені позитивні і негативні емоційні стани людей – біль, страх, відчай, радість, задоволення. За словами Тимченка, вираз обличчя при різних сильних емоціях важко розрізнити. Глядач бачить портрет і намагається відгадати причину такого стану.

Автор: Анастасія Хлапоніна
 

Картина Олега Тимченка з проекту "Кульмінація" грузинської галереї Gamrekeli

Київська галерея Zenko Art Foundation представлена роботами Степана Рябченка "Старий калейдоскоп" , "Віртуальні квіти".

Автор: Анастасія Хлапоніна
 
Картина Степана Рябченка "Старий калейдоскоп" з київської галереї Zenko Art Foundation

Київська галерея Buy Art Gallery представляє спецпроект Романа Мініна. Художник цікавиться шахтарською тематикою, якій присвячені деякі його роботи. Прагне досягти максимальної виразності завдяки мінімуму засобів.
– "Час для ярмарків такого плану зараз не найкращий, - каже митець. Для того, щоб люди могли спокійно ходити і роздивлятися мистецтво, має бути мирний час. Але саме у такі часи люди починають більше цінувати життя. Зараз у людей прокинувся інтерес до мистецтва, чого я не помічав ще роки три тому", - продовжує художник.

 

Вітраж Романа Мініна з Buy Art Gallery

Іншою локацією став Київський національний музей російського мистецтва. Представляє дві експозиції: виставку із закритих фондів музею "Сади Срібного століття", присвячену художнику Михайлу Врубелю, та приватну колекцію лікаря-педіатра Давида Сігалова, яку він збирав понад 50 років і заповів музею.
Колекціонер Давид Сігалов 30 років тому передав свою колекцію з 400 творів мистецтва музею.

"Це унікальний дар і беспрецедентне явище в історії музею", - розповідає завідувач науковим відділом із експозиційно-виставкової роботи музею Олена Боримська. - Колекціонер вважав колекцію цілісною і не хотів, щоб вона розпорошилася. Особливий сентимент колекціонер мав до художниці Зінаїди Серебрякової, чиї роботи представлені на виставці. Колекція Сігалова - дуже високого музейного рівня, тому всі роботи одразу увійшли до постійної експозиції", - продовжує пані Олена.
Тут представлені картини художників Рєпіна, Бурлюка, Сурікова, Левітана, Борисова-Мусатова, Врубеля, Коровіна, Петрова-Водкіна та інших.

Автор: Анастасія Хлапоніна
 

Генеральний директор музею Російського мистецтва Юрій Вакуленко та завідувач науковим відділом Олена Боримська розповідають про колекцію Давида Сігалова

В Музеї мистецтв Богдана і Варвари Ханенків проходить експериментальна виставка "Art&Science". Експозиція розкриває таємниці роботи працівників музею щодо розшифрування невідомих полотен.

"Це виставка про нашу щоденну роботу", - розповідає Олена Живкова, заступник директора з наукової роботи музею ім. Ханенків. 18 творів мистецтва, які зберігалися в архівах, і ніколи раніше не експонувалися, були ґрунтовно досліджені. Інформацію про автора, місце і час створення того чи іншого твору відвідувачі можуть побачити на інфографіці до кожної роботи.
Так працівникам музею вдалося віднайти цікаві деталі про один з мистецьких шедеврів – Автопортрет Миколи Ломтєва. У інвентарній книзі музею про картину було лише зазначено, що вона належить італійському майстрові XIX ст. і зображає військового. Але ні стиль написання, ні одяг зображуваного не відповідали тим мистецьким канонам, до яких картину віднесли. Олена Живкова провела кропітку роботу і встановила, що насправді полотно належить Миколі Ломтєву, це його автопортрет. За латинсько-кириличною монограмою N.Л. експерт встановила, що так свої роботи підписував випускник петербурзької академії мистецтв Микола Ломтєв. У щоденниках Ломтєва було описано його перебування в Італії. Костюм на картині був і справді незвичний. Все через те, що вдягнений він був до свята, коли люди перевдягались у карнавальні костюми і виїжджали на природу у передмістя.

Автор: Анастасія Хлапоніна
 

Так виглядає інфографіка до Автопортрета Миколи Ломтєва

Зараз ви читаєте новину «Музей Ханенків відкрив архіви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі